The Malaysia Post

Bagnaia meraih kemenangan ketiga berturut-turut, Quartararo membadai ke tempat kedua

Pelumba Ducati, Francesco Bagnaia mencatatkan tiga kemenangan berturut-turut MotoGP di Grand Prix Austria hari ini, manakala pendahulu kejuaraan dunia Fabio Quartararo menyerbu ke tempat kedua di atas Yamahanya dengan lonjakan lewat di Spielberg.

Bagnaia, yang turut memenangi GP Britain dan GP Belanda, menamatkan perlumbaan 0.492 saat di hadapan Quartararo, manakala Jack Miller menamatkan podium.

Dia menjadi pelumba Itali kedua dalam era MotoGP moden yang memenangi tiga perlumbaan berturut-turut selepas Valentino Rossi, yang bersara tahun lalu selepas memenangi sembilan gelaran dunia.

“Ia adalah perlumbaan yang panjang… Saya melakukan terlalu banyak kesilapan pada bahagian pertama tahun ini, jadi sudah tiba masanya untuk saya menjadi lebih bijak,” kata Bagnaia dalam temu bual selepas perlumbaan.

“Apabila saya melihat jurang itu, saya cuba berhati-hati dengan pusingan masa kerana saya yakin rentak saya cukup baik untuk membuka jurang dan dalam dua pusingan terakhir, saya hanya cuba bertenang. Saya sangat gembira dengan pasukan saya, mereka telah melakukan kerja yang luar biasa.” Bermula di tempat kedua di grid, Bagnaia membuat permulaan kilat di Red Bull Ring apabila dia memintas pelumba petak pertama, Enea Bastianini dari Gresini Racing pada pusingan pembukaan.

Bastianini turun lebih jauh ke tempat keempat pada pusingan keenam apabila rakan sepasukan Bagnaia, Miller dan Jorge Martin dari Pramac Ducati, naik sebelum dia terpaksa menamatkan perlumbaannya kerana tayar depan kempis selepas menunggang motosikalnya ke dalam batu.

Martin kelihatan bersedia untuk menamatkan podium tetapi dia berlari melebar pada pusingan ke-17, menyerahkan tempat ketiga kepada penunggang Yamaha Quartararo, yang bermula di tempat kelima di grid.

Quartararo kemudian memberi tekanan kepada Miller untuk kedua dan berjaya dengan kurang daripada tiga pusingan lagi selepas melakukan gerakan menakjubkan di tengah chicane di selekoh dua.

Pemain Perancis itu kini mendahului 32 mata mengatasi Aleix Espargaro dari Aprilia dalam kejuaraan pelumba, manakala Bagnaia di tempat ketiga, 44 mata di belakang pendahulu.

Read Previous

Gabenor Indiana pegawai terbaru AS melawat Taiwan

Read Next

J Lo dan Ben Affleck mengadakan perkahwinan harta pusaka yang mewah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.