The Malaysia Post

Awas! Bahaya Pink WhatsApp Dan Risiko Keselamatan

KUALA LUMPUR: Pengawal komunikasi Malaysia pada hari Selasa (27 Jun) memperingatkan orang ramai supaya tidak memuat turun aplikasi berbahaya yang dikenali sebagai Pink WhatsApp, disebabkan ia membawa risiko keselamatan yang serius.

Ancaman terhadap Keselamatan dan Privasi Pengguna

Menurut Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC), Pink WhatsApp mempromosikan ciri-ciri keselamatan dan privasi yang lebih baik, antaramuka yang disesuaikan, serta keupayaan untuk menghantar fail yang lebih besar berbanding WhatsApp.

Namun, aplikasi berbahaya ini boleh mengakses data dalam telefon pintar pengguna seperti gambar, SMS, dan senarai kenalan, menurut MCMC.

Peringatan dan Nasihat kepada Pengguna

“Pengguna mungkin menerima mesej dan pautan yang kelihatan seperti dari WhatsApp yang mengajak mereka untuk mencuba aplikasi baharu ini,” kata pengawal tersebut, dan menasihati mereka yang telah memasang Pink WhatsApp di telefon pintar mereka untuk segera memadamkannya.

Baca lagi | Proksi WhatsApp: Apa itu, Cara Menggunakan WhatsApp tanpa Internet

Hanya Memuat Turun Aplikasi dari Kedai Rasmi

MCMC juga turut menyarankan kepada orang ramai agar hanya memuat naik aplikasi mudah alih melalui platform rasmi sahaja contohnya seperti Apple App Store, Google Play Store, dan juga Huawei App Gallery.

Malaysia Akan Mengambil Tindakan Undang-Undang Menentang Meta Kerana Gagal Menghapuskan ‘Kandungan Yang Tidak Diingini’ Dari Facebook

Pengawal komunikasi Malaysia sedang mengkaji tindakan terhadap aplikasi perpesanan Telegram. Amaran Malaysia ini mengikuti amaran serupa yang dikeluarkan oleh polis India di Mumbai.

Amaran Mengenai Ancaman Pink WhatsApp di India

Menurut The Star, mengutip India Times, orang ramai digalakkan merujuk kepada amaran yang berjudul “WhatsApp Pink: Pengingat merah untuk pengguna Android”.

Amaran itu dikatakan merincikan bagaimana Pink WhatsApp akan menghantar pelbagai iklan ke peranti pengguna yang terjejas dan menyebabkan mereka kehilangan kawalan terhadap peranti mereka, di mana data peribadi seperti kata laluan satu kali (OTP) dan kenalan boleh diakses oleh penipu.

Amaran itu dikeluarkan oleh agensi Pendidikan dan Kesedaran Keselamatan Maklumat di bawah Kementerian Elektronik dan Teknologi Maklumat di India.

Baca lagi | Apabila serangan Telegram meningkat, pakar menerangkan cara untuk mengetahui sama ada anda telah terkena dan cara untuk mengelakkannya

Tindakan oleh WhatsApp dan Peringatan Mengenai Penggunaan Aplikasi Pihak Ketiga

Sebagai respons kepada pertanyaan CNA mengenai aplikasi berbahaya ini, WhatsApp merujuk kepada maklumat keselamatan di laman webnya yang menyatakan bahawa aplikasi tidak rasmi boleh mengandungi perisian hasad yang boleh mencuri data pengguna dan merosakkan telefon mereka.

WhatsApp juga mungkin melarang akaun pengguna secara sementara atau kekal jika mereka menggunakan aplikasi pihak ketiga yang tidak sah.

Jika anda menerima mesej melalui apl yang mengumumkan bahawa akaun anda “dilarang buat sementara waktu”, ini menunjukkan anda mungkin menggunakan versi WhatsApp yang tidak dibenarkan atau terlibat dalam pengumpulan maklumat, juga dikenali sebagai ‘mengikis’, daripada tapak web.

Malah, jika anda tidak beralih kepada apl rasmi atau berhenti mengikis selepas tempoh larangan sementara, anda masih akan dilarang secara kekal daripada menggunakan WhatsApp.

Read Previous

Mahkamah Tolak Permohonan PAS Terhadap Dakwaan Mujahid Yusof Rawa Isu LGBT

Read Next

Zul Ariffin Berkongsi Gambar Terkini Ibadah Haji Di Arafah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.