The Malaysia Post

Awal Muharam: 10 Fakta Menarik Yang Anda Perlu Tahu Mengenainya

Muharam adalah bulan suci yang mempunyai peluang besar untuk pertumbuhan rohani dan refleksi dalam kalendar Islam. Untuk memanfaatkan masa istimewa ini, berikut adalah sepuluh perkara penting yang perlu anda ketahui:

#1. Kesucian Muharam

Muharam adalah salah satu daripada empat bulan haram dalam Islam. Perbuatan salah pada bulan-bulan ini amat serius. Ambil peluang ini untuk merenung tabiat anda dan ikuti sebarang perbuatan buruk dengan yang baik.

#2. Puasa Sukarela

Nabi saw menganjurkan berpuasa pada bulan Muharam, dengan puasa yang terbaik adalah pada hari Asyura. Hayatilah ibadah ini dan dapatkan pahala yang berkaitan dengannya.

Baca lagi | Bau mulut ketika berpuasa? Cara menghilangkan bau mulut

#3. Kepentingan Asyura

Asyura adalah hari kesepuluh Muharram dan memegang kepentingan sejarah dan keagamaan. Pertimbangkan berpuasa pada hari ini untuk menghormati kepentingannya dan mencari ganjaran Allah.

#4. Pahala Puasa Asyura

Puasa Asyura menghapuskan dosa-dosa kecil dan membawa harapan keampunan untuk tahun sebelumnya. Ingatlah untuk bertaubat dengan ikhlas dan memohon rahmat Allah selama ini.

#5. Asyura dan Tasu’a’

Tasu’a’ adalah hari kesembilan Muharram, dan dianjurkan untuk berpuasa pada kedua-dua Asyura dan Tasu’a’. Perbuatan ini membezakan orang Islam dengan amalan orang Yahudi yang hanya memuliakan Asyura.

#6. Sebab Puasa Tasu’a’

Puasa Tasu’a’ bertujuan untuk membezakan orang Islam dengan Yahudi dan juga memastikan puasa jatuh pada hari yang betul, sekiranya terdapat kekeliruan dalam melihat hilal.

Baca lagi | Kehadiran bulan Ramadan berbeza, disambut di tengah pandemik COVID-19

#7. Keindahan Kafarat

Puasa Asyura dapat menghapuskan dosa-dosa kecil, kecuali dosa besar. Ia adalah peluang untuk memohon keampunan dan mengangkat martabat seseorang di sisi Allah.

#8. Jangan Bergantung Pada Puasa Semata-mata

Walaupun berpuasa pada majlis-majlis khas seperti Asyura dan Arafah sangat penting, jangan mengabaikan ibadah-ibadah hakiki yang lain, seperti solat dan menjauhi dosa-dosa besar.

#9. Waspadalah terhadap Bida’ah

Berwaspada terhadap amalan yang tidak disokong oleh Hadis sahih. Berpegang teguhlah dengan sunnah dan cara orang-orang yang soleh dalam menyambut Muharram.

#10. Peluang Puasa di Muharram

Selain Asyura, terdapat peluang puasa lain di Muharram, seperti hari ke-9, ke-11, ke-12, ke-13, ke-14, dan ke-15. Rebutlah peluang ini untuk mengeratkan hubungan anda dengan Allah.

Dengan memahami dan melaksanakan aspek-aspek penting Muharram ini, anda boleh mendapat manfaat yang besar daripada keberkatan bulan yang mulia ini. Semoga Allah menerima usaha kita dan menempatkan kita di Jannah yang tertinggi. Kongsikan ilmu ini kepada orang lain untuk memperoleh pahala yang berterusan (Sadaqah Jariyah).

Read Previous

Vokal Unik Cakra Khan Pukau Juri America’s Got Talent

Read Next

Anggota Parlimen Thailand Meninggalkan Parlimen Dengan Menaiki Bot

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.