The Malaysia Post

Anak Perempuan Saddam Hussein Dihukum Penjara 7 Tahun

Mahkamah Baghdad telah menjatuhkan hukuman penjara tujuh tahun kepada Raghad Saddam Hussein, anak perempuan bekas diktator Iraq yang dibuang negeri, Saddam Hussein. Hukuman ini diberikan secara tidak hadir kerana dia dinyatakan bersalah dalam kes “mempromosikan” parti Baath yang telah diharamkan oleh kerajaan.

Parti Baath: Sejarah dan Pengharaman

Parti Baath telah menjadi sejarah yang kelam dalam politik Iraq. Parti ini dibubarkan dan diharamkan selepas Saddam Hussein digulingkan semasa pencerobohan yang dipimpin oleh Amerika Syarikat pada tahun 2003. Keputusan tersebut menyebabkan parti ini dianggap sebagai sebuah entiti haram dalam negara tersebut.

Raghad Saddam Hussein: Apa Yang Terjadi?

Keputusan Mahkamah Baghdad adalah hasil daripada keterlibatan Raghad Saddam Hussein dalam aktiviti parti Baath yang diharamkan. Kejadian ini berlaku semasa wawancara televisyen yang beliau lakukan pada tahun 2021. Walaupun keputusan tersebut tidak memberikan maklumat lanjut mengenai temu bual yang tepat di mana kesalahan ini berlaku, namun ia mencerminkan bahawa kesalahan ini dianggap serius oleh pihak berkuasa.

Baca lagi | Tiada Lagi Hukuman Penjara Seumur Hidup

Pembelaan Raghad Saddam Hussein

Dalam wawancara yang dilakukan pada tahun 2021, Raghad Saddam Hussein bercakap di saluran Al-Arabiya milik Arab Saudi mengenai keadaan Iraq semasa pemerintahan bapanya dari tahun 1979 hingga 2003. Bagi kebanyakan rakyat Iraq, tempoh ini adalah satu zaman penindasan yang kejam. Namun, dalam wawancara itu, beliau menyatakan pendapatnya yang berbeza. Katanya, “Ramai orang memberitahu saya bahawa tempoh kami sememangnya masa kegemilangan, kebanggaan,” serta, “Sudah tentu, negara itu stabil dan kaya.”

Raghad Saddam Hussein: Sebuah Kehidupan di Pengasingan

Raghad Saddam Hussein kini tinggal di Jordan bersama kakaknya, Rana. Saudara lelaki mereka, Uday dan Qusay, telah dibunuh oleh tentera Amerika Syarikat di Mosul pada tahun 2003. Bagi keluarga Hussein, kehidupan mereka adalah penuh dengan kontroversi dan tragedi sejak zaman kepimpinan Saddam Hussein.

Keputusan mahkamah ini menunjukkan bahawa parti Baath tetap menjadi isu yang peka di Iraq, dan sebarang penyokong atau promosi kepada parti ini boleh mendatangkan konsekuensi undang-undang yang serius.

Read Previous

Minggu Solidariti Palestin di Sekolah, Ibu Bapa Luah Kebimbangan

Read Next

Tips Deko Karya Seni dan Cermin di Rumah Anda

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.