The Malaysia Post

67 daerah kini kembali menjadi zon hijau, tiada zon merah baru dilaporkan sejak minggu lalu

Jumlah zon hijau di Malaysia atau daerah tanpa kes aktif COVID-19 telah meningkat kepada 67 daerah, sepadan dengan trend positif negara yang melebihi jumlah kes baharu setiap hari.

Semalam juga kerajaan mengumumkan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) akan dilaksanakan di beberapa kawasan di Selayang Baru. PKPD di sebahagian kawasan di Selayang Baru adalah untuk mengenalpasti kelompok warga asing yang perlu disaring dan seterusnya dikuarantin jika didapati positif COVID-19, bagi mengekang penularan wabak tersebut.

Berdasarkan data Kementerian Kesihatan, daerah yang ditandakan sebagai zon hijau terbahagi kepada dua kategori: daerah yang belum mencatat kes COVID-19, atau daerah yang mencatatkan kes COVID-19 sebelum ini tetapi tidak lagi mempunyai kes aktif setakat ini.

Kes aktif adalah kes yang tersisa setelah kes kematian dan pesakit pulih telah ditolak dari jumlah kes kumulatif yang dicatatkan di sesebuah daerah. Ini bermakna bahawa daerah yang sebelumnya merupakan zon kuning (satu hingga 40 kes) atau zon merah (di atas 41 kes) kembali pulih menjadi zon hijau sekiranya pesakit positif COVID-19 telah sembuh dan tiada pesakit COVID-19 di dalam rawatan.

Berdasarkan angka keputusan dari Kementerian Kesihatan, jumlah zon hijau terus meningkat setiap hari. Setakat 18 April, jumlah zon hijau dengan kes aktif sifar adalah sebanyak 47 daerah, seterusnya meningkat kepada 52 daerah (19 April), 56 daerah (20 April) dan melonjak naik kepada 65 daerah pada 21 April sebelum turun sedikit kepada 64 daerah (22 April), naik semula ke 65 daerah (23 April), 66 daerah (24 April) dan 67 daerah (25 April).

Sejak Kementerian Kesihatan mula menggunakan klasifikasi warna baru yang menandakan tiga kategori (kuning, merah, hijau) mulai 22 April dari empat kategori yang termasuk oren sebelumnya, jumlah zon kuning juga menurun setiap hari.

Dari 71 zon kuning di negara ini pada 22 April, jumlah daerah dengan kes aktif (antara satu hingga 40) menurun kepada 70 daerah pada 23 April, 69 daerah (24 April), dan 68 daerah (25 April).

Ini disebabkan zon kuning menjadi zon hijau baru, iaitu Sibu (23 April, dengan kes sifar berbanding satu kes sehari sebelumnya), Kulim (24 April, turun dari tiga kes sehari sebelumnya) dan Kerian (25 April, turun dari dua kes sehari sebelumnya).

Bilangan daerah di zon merah juga menurun dalam beberapa hari setakat ini.

Dari segi kes aktif, Malaysia mencatatkan 16 zon merah pada 18 April, 17 zon merah pada 19 April dengan penambahan daerah Melaka Tengah, sebelum turun ke 13 zon merah pada 20 April apabila  jumlah kes aktif COVID-19 jatuh di bawah 41 kes aktif di beberapa daerah yang merangkumi Tawau, Gombak, Cheras, dan Jasin.

Melalui pemerhatian juga, daerah Rembau di Negeri Sembilan menjadi zon merah pertama dan satu-satunya di negara ini yang menjadi zon hijau apabila jumlah kes COVID-19 yang aktif turun dari dua pada 19 April menjadi kes sifar pada bulan April 20.

Jumlah zon merah dari segi kes aktif di Malaysia meningkat kepada 14 daerah secara ringkas pada 21 April dengan Cheras kembali meningkat, tetapi sejak itu kembali semula dan kekal di 13 daerah dari 22 April hingga 25 April.

Trend positif untuk zon hijau, kuning dan merah dari segi kes aktif adalah sejajar dengan beberapa acara, di mana jumlah pulih harian telah menangani jumlah kes COVID-19 baharu harian sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Setakat Ahad, Malaysia sudah mencatatkan sebanyak 5,762 kes dan daripada jumlah berkenaan sebanyak 1,882 kes masih aktif dan 98 kes kematian dicatatkan.

Read Previous

Isu Rohingya: Najib tegas bukan hipokrit, kenyataan diputar belit

Read Next

Hari Tapir Sedunia: Orang awam perlu mainkan peranan untuk selamatkan tapir dari kepupusan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.