The Malaysia Post

Wan Saiful Di Hubungi SPRM Selepas Dedah Sogokan di Parlimen

KUALA LUMPUR – Ahli Parlimen Tasek Gelugor, Datuk Wan Saiful Wan Jan, mengesahkan menerima panggilan dari Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kurang dari sejam selepas mendedahkan tawaran sogokan dalam Dewan Rakyat berkaitan sokongan kepada Perdana Menteri.

Respons Wan Saiful

Menerusi muat naik yang dilakukan beliau di platform Facebook, Wan Saiful menyatakan beliau telah diminta untuk menghubungi pegawai SPRM yang dipercayai bagi membuat laporan berhubung pendedahan kontroversi mengenai sogokan yang ditawarkan tersebut. Beliau dengan tegas menyatakan kesanggupan untuk mematuhi arahan yang dikeluarkan oleh pihak SPRM tersebut.

Tindakan Terhadap Penggunaan Wang Rakyat

Dalam kenyataannya, Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi BERSATU ini mengutarakan pertanyaan mengenai langkah-langkah yang akan diambil untuk menghentikan penggunaan dana awam sebagai insentif kepada Ahli Parlimen BERSATU. Beliau menyuarakan kebimbangan mengenai isu tersebut dengan bertanya, “Bukankah lebih baik jika wang itu digunakan untuk menjaga kebajikan rakyat?”

Perbahasan Kontroversi di Dewan Rakyat

Pada sesi perbahasan Titah Diraja di Dewan Rakyat sebelumnya, Wan Saiful mendakwa bahawa beliau diugut supaya menyatakan sokongan kepada Anwar Ibrahim. Meskipun tanpa menyebut pihak yang terlibat, beliau turut mendedahkan tawaran sogokan yang termasuk peruntukan wakil rakyat berjumlah RM1.7 juta dan pengguguran pertuduhan mahkamah.

Baca lagi | Isteri Tun Dr. Daim Zainuddin Didakwa Setelah Gagal Isytihar 12 Harta kepada SPRM

Kekecohan di Dewan Rakyat

Pendedahan Wan Saiful mencetuskan kekecohan di Dewan Rakyat, terutamanya selepas beliau melemparkan label ‘korup’ kepada Perdana Menteri, Anwar Ibrahim. Namun, panggilan yang dilemparkan beliau itu bagaimanapun diminta untuk ditarik balik oleh Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Johari Abdul.

Langkah SPRM

Ketegasan Wan Saiful dalam memberikan kerjasama kepada SPRM memberi penekanan kepada pentingnya perkembangan ini. SPRM diharapkan mengambil langkah proaktif bagi menyiasat dakwaan sogokan dalam usaha memastikan integriti institusi dan menghindari penyalahgunaan kuasa.

Tindakan Selanjutnya

Dengan pendedahan ini, perhatian umum tertumpu kepada tindakan selanjutnya yang akan diambil oleh SPRM dan pihak berkuasa berkenaan. Tindakan terhadap amalan sogok-menyogok di peringkat tinggi perlu ditegakkan bagi memastikan kesucian demokrasi dan keadilan dalam sistem politik negara.

Read Previous

Mencatat Nota dengan Lebih Tepat dan Cepat Menggunakan Galaxy S24

Read Next

Skim Perubatan Madani Dihentikan, Hanya Terdapat di 10 Daerah Ini Sahaja

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.