The Malaysia Post

Tun Mahathir: Saya atau Muhyiddin, kita tengok siapa menang pemilihan nanti

Dr Mahathir Mohamad menyifatkan pemilihan Bersatu sebagai medan terbaik kepada anggotanya untuk memilih antara beliau dan presiden, Muhyiddin Yassin. Mahathir mengaku Bersatu berpecah dua, namun menegaskan ia berlaku dalam semua parti, lapor Sinar Harian.

“Tidak lama lagi ada pemilihan Bersatu, mungkin dia akan bertanding dan saya juga akan tanding. Kita tengoklah siapa menang tetapi kerajaan tidak akan jatuh. Orang yang menyebelahi dia pegang jawatan. Kerajaan tidak jatuh. Tinggal lagi dia mungkin tidak lagi jadi pemimpin Bersatu,” beliau dipetik sebagai berkata dalam wawancara di Putrajaya, kelmarin.

Sebanyak 189 bahagian Bersatu dijangka mengundi kepimpinan peringkat nasional yang baru bulan depan. Pertembungan mereka kelihatan selepas Muhyiddin membawa Bersatu membentuk gabungan baru politik dan menjadi perdana menteri, sedangkan Mahathir mahu membentuk kerajaan tanpa parti.

Muhyiddin juga cuba menguasai Bersatu dengan mengambil alih jawatan pemangku pengerusi Bersatu yang mengabaikan kedudukan rasmi Mahathir sebagai pengerusi.

Sebulan lalu, Bersatu membayangkan tiga jawatan tertinggi parti, iaitu pengerusi, presiden, dan timbalan presiden, yang dipegang oleh Mukhriz Mahathir, tidak akan dipertandingkan. Tetapi kelihatan perkembangan mutakhir menunjukkan aturan ini telah berubah.

Read Previous

Kementerian Kesihatan sahkan empat kes polio direkodkan di Sabah

Read Next

Cara menggunakan Microsoft Office secara percuma

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here