The Malaysia Post

Tiga Stesen Udara Merekodkan Bacaan Tidak Sihat

PETALING JAYA: Menurut Jabatan Alam Sekitar (DOE), tiga stesen indeks pencemaran udara (API) di Malaysia merekodkan bacaan yang tidak sihat pada petang semalam. Stesen-stesen itu ialah Johan Setia di Selangor (143), Larkin di Johor (124), dan Kota Baru di Kelantan (109). Stesen-stesen lain di negara ini telah merekodkan tahap sederhana, dengan bacaan API antara 51 dan 100.

Menurut Perkhidmatan Cuaca dan Iklim untuk Asean, Malaysia menunjukkan peningkatan berterusan titik panas bulanan di seluruh negara sejak Januari. Pada bulan Januari, terdapat 17 titik panas dan data terkini dari laman web menunjukkan 43 titik panas pada petang semalam.
Baca lagi | Jaringan Emas Casagrande, Shahrel Bawa NSFC ke Suku Akhir

Batal aktiviti luar sekolah

Sementara itu, Bernama melaporkan bahawa Timbalan Menteri Pendidikan, Lim Hui Ying, berkata sekolah perlu membatalkan semua aktiviti luar jika API melebihi 101. Beliau berkata ia merupakan sebahagian daripada prosedur pengendalian standard (SOP) Kementerian yang sedia ada dan satu surat pekeliling mengenai perkara tersebut telah dikeluarkan kepada setiap Jabatan Pendidikan negeri dan daerah untuk tindakan lanjut.

Kementerian akan memerintahkan sekolah untuk ditutup jika bacaan API meningkat hingga 200 atau lebih. Semua aktiviti di luar dilarang jika bacaan API mencapai 101 dan ke atas kerana kualiti udara tidak sihat.

“Sekarang, semua pelajar telah diarahkan untuk memakai topeng muka, minum banyak air secara kerap, dan mengurangkan semua aktiviti kerana cuaca panas,” kata Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim, Nik Nazmi Nik Ahmad, kepada wartawan selepas melawat Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (C) Kampung Baru Rahang.

Terdahulu, Nik Nazmi mengeluarkan kenyataan bahawa Malaysia akan mengalami cuaca panas dan kering sehingga Ogos. Beliau juga menyatakan bahawa negara ini akan terjadi lebih banyak jerebu semasa transisi monsun, yang akan menyebabkan lebih banyak titik panas di negara ini.

Baca lagi | Ini 14 Tips Resume Paling Terbaik Untuk Senang Dapat Kerja

IQair merekodkan API Kota Bharu terburuk

Syarikat pengesan kualiti udara Swiss, IQair, mengumumkan bahawa Kota Bharu merekodkan indeks kualiti udara (AQI) terburuk pada 164, diikuti oleh Tanah Merah (160) yang kedua-duanya terletak di Kelantan, dan Nilai (158) di Negeri Sembilan. Stesen AQI di Kuala Lumpur juga telah merekodkan bacaan lebih dari 100 sejak Isnin lepas dengan bacaan tertinggi pada 116 menurut syarikat tersebut.

Nilai 101 dan ke atas menunjukkan bahawa kualiti udara tidak sihat untuk kumpulan sensitif seperti kanak-kanak, warga emas, dan orang yang menghidap penyakit jantung, menurut bacaan AQI piawai US.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Jaringan Emas Casagrande, Shahrel Bawa NSFC ke Suku Akhir

Read Next

Siti Fairuz Kembali Bergelar Isteri

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.