The Malaysia Post

Terengganu FC ke Final Piala Malaysia 2023

Terengganu FC (TFC) berjaya mara ke perlawanan akhir Piala Malaysia 2023 selepas menewaskan Kuala Lumpur City FC (KL City) dengan agregat 4-2. Perlawanan separuh akhir kedua yang diadakan di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin, Gong Badak pada Jumaat menjadi saksi kepada ketangguhan TFC.

Kejayaan TFC Dalam Perlawanan Separuh Akhir

Dalam pertarungan sengit itu, TFC berjaya menewaskan KL City dengan skor 2-1. Keputusan ini membuka pintu kepada perlawanan akhir Piala Malaysia yang bakal menyaksikan TFC berdepan dengan pasukan penyandang juara musim lalu, Johor Darul Ta’zim (JDT).

Dengan lebih daripada 25,000 penonton yang hadir, pasukan TFC mula mendominasi perlawanan dengan pelbagai percubaan untuk menjaringkan gol. Serangan awal dari Liridon Krasniqi dan percubaan Sony Norde ke arah gawang lawan menunjukkan keazaman pasukan tuan rumah.

Baca lagi | Saingan Sengit di Suku Akhir Piala Malaysia, Terengganu FC vs. Selangor FC – Tommy

KL City Mengejar Ketinggalan

Kapten pasukan, Habib Haroon, hampir menjaringkan gol pertama, tetapi penjaga gol lawan berjaya menepis dengan cemerlang. Pasukan KL City yang tertekan akhirnya bangkit dan mendapat peluang pada minit ke-36 melalui tandukan Paulo Josue, tetapi sayangnya, tendangan itu melintasi palang.

Namun, serangan berterusan oleh TFC akhirnya membuahkan hasil pada minit ke-42, apabila Ivan Mamut menjaringkan gol pertama untuk pasukan Terengganu. Kejayaan ini memberi kelegaan kepada penyokong TFC yang hadir.

Pada babak kedua, KL City berjaya menyamakan kedudukan pada minit ke-51 melalui gol yang dicipta oleh penyerang import mereka, Romel Morales. Walaupun berjaya menyamakan kedudukan, pasukan KL City masih perlu melibatkan usaha ekstra untuk mengejar keunggulan.

TFC Kukuhkan Kedudukan

TFC terus menguasai perlawanan dan berjaya mengandakan jaringan pada minit ke-67 melalui Ivan Mamut sekali lagi. Gol kedua ini membuktikan ketangguhan TFC dalam pertandingan ini.

Keputusan akhir menunjukkan TFC mendahului KL City dengan skor 2-1, dan mereka berhak mara ke perlawanan akhir Piala Malaysia. TFC kini bersedia untuk menghadapi pasukan Johor Darul Ta’zim (JDT) dalam satu pertarungan bergengsi yang pasti mengukir sejarah dalam dunia bola sepak Malaysia.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Rakyat Mahu PN Mengambil Alih Kerajaan, Dakwa Ketua Pembangkang Hamzah Zainudin

Read Next

Shila Amzah Mengaku “Burnout”

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.