The Malaysia Post

Sunway berada di kedudukan tertinggi antara majikan dan pilihan graduan

Kumpulan Sunway sekali lagi telah diiktiraf sebagai antara majikan terbaik di negara ini.

Ia baru-baru ini mendapat pengiktirafan ini melalui kedudukannya dalam Indeks Majikan Lestari (SEI) oleh Pusat Penyelidikan Majikan Lestari (SERC) dan lapan pengiktirafan di Anugerah Pilihan Graduan (GCA) Talentbank 2021/2022.

Sunway disenaraikan sebagai majikan kedua paling mampan daripada 100 pemenang dan 930 calon oleh SERC, sebuah organisasi penyelidikan bebas.

Organisasi penyelidikan itu memerhatikan analisis rapi hampir 1,000 syarikat berdasarkan kesediaan alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG) lembaga korporat syarikat tersenarai awam terbesar di Malaysia.

Sementara itu, pada GCA 2021/2022 Talentbank, Sunway memperoleh bilangan anugerah tertinggi dengan lapan pengiktirafan merentas pelbagai industri di mana Kumpulan mempunyai kehadiran perniagaan.

Seperti yang diundi oleh pelajar universiti di seluruh negara, bahagian perniagaan Sunway disenaraikan sebagai majikan pilihan merentas kategori Pembinaan, Pendidikan (Institusi Pengajian Tinggi Swasta), Hiburan & Riadah, Pengurusan Fasiliti, Penjagaan Kesihatan (Hospital), Hotel, Pemaju Hartanah dan Pusat Beli-belah.

Sunway Education Group, Taman Tema Sunway Lagoon dan Sunway Property & Facilities Management muncul sebagai juara dalam kategori masing-masing.

Kakitangan Kumpulan Sunway mengambil bahagian dalam aktiviti yang memberi pulangan kepada masyarakat. — Gambar ihsan Kumpulan Sunway

Kakitangan Kumpulan Sunway mengambil bahagian dalam aktiviti yang memberi pulangan kepada masyarakat. — Gambar ihsan Kumpulan Sunway

Sunway merupakan satu-satunya majikan yang menerima lapan pengiktirafan daripada 49 kategori yang terdiri daripada lebih 90 jenama antarabangsa yang merangkumi spektrum disiplin yang luas.

Ini termasuk perkhidmatan perakaunan & profesional, automotif, e-dagang, elektronik, barangan pengguna yang bergerak pantas, syarikat berkaitan kerajaan, farmaseutikal, runcit, teknologi dan telekomunikasi.

Keputusan diperoleh daripada pelajar universiti dalam tempoh 12 bulan, dari 1 September tahun lalu hingga 31 Julai 2021, terdiri daripada 52 peratus pelajar perempuan dan 48 peratus pelajar lelaki.

GCA ialah Anugerah Penjenamaan Majikan Siswazah Paling Berwibawa di Malaysia yang dianjurkan oleh Talentbank, syarikat penjenamaan pekerja, penyelidikan pasaran, pendidikan dan majikan yang memenangi anugerah.

Keputusan telah diaudit oleh Lembaga Jawatankuasa Audit GCA yang terdiri daripada lebih 30 pengamal perkhidmatan kerjaya yang mewakili universiti swasta dan awam.

Baca Lagi | Sunway berada di kedudukan tertinggi antara majikan dan pilihan graduan

Sunway, yang komited terhadap kemampanan, telah memberikan komitmen sebanyak AS$20 juta (RM84.31 juta) setakat ini untuk menubuhkan Pusat Pembangunan Lestari (JSC) Jeffrey Sachs dan ibu pejabat Asia bagi Rangkaian Penyelesaian Pembangunan Lestari Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UN-SDSN). ). Kedua-dua institusi berpusat di Universiti Sunway.

Read Previous

Ketua whip GPS menyelar Pakatan, DAP kerana mencetuskan ketegangan kaum

Read Next

Presiden Parti Bumi Kenyalang berkata SPRM menyoalnya berhubung video

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.