The Malaysia Post

Sukakan Cabaran? Rasai Pengalaman Mendebarkan Dengan Berkunjung Ke 5 Destinasi Safari Pandu Sendiri Paling Popular Di Afrika Selatan Ini!

Afrika Selatan ialah destinasi impian bagi pencinta alam semula jadi dan pencari pengembaraan. Landskapnya yang pelbagai, hidupan liar yang banyak dan rangkaian jalan raya yang diselenggara dengan baik menjadikannya persekitaran yang ideal untuk pengalaman safari pandu sendiri yang mendebarkan. Jika anda ingin menyelami keindahan alam semula jadi dan menemui hidupan liar Afrika yang ikonik dari dekat, pertimbangkan untuk menerokai 5 destinasi safari pandu sendiri teratas ini di selatan Afrika.

#1. Taman Negara Kruger, Afrika Selatan

Taman Negara Kruger ialah destinasi safari yang terkenal di dunia, terkenal dengan kepelbagaian biologi yang luar biasa dan Big Five yang terkenal (gajah, singa, kerbau, harimau bintang, dan badak sumbu).

Taman ini menawarkan jalan yang bertanda baik, banyak kem rehat, dan rangkaian denai pandu sendiri yang luas, menjadikannya sempurna untuk pengembaraan safari bebas.

Bersedia untuk menyaksikan pertemuan hidupan liar yang tidak dapat dilupakan, daripada gajah yang megah kepada harimau bintang yang sukar difahami.

Baca lagi | 10 Tempat Makan Best Di Pahang Terkini 2023

#2. Taman Negara Etosha, Namibia

Terletak di utara-barat Namibia, Etosha National Park ialah destinasi safari pandu sendiri yang luar biasa yang berpusat di sekitar Etosha Pan yang luas.

Semasa musim kemarau, kuali ini menarik segudang haiwan, mencipta pemandangan yang menakjubkan.

Terokai rangkaian jalan batu kelikir, lubang air dan kuali garam untuk melihat gajah, singa, kuda belang dan spesies unik seperti impala berwajah hitam.

#3. Taman Negara Hwange, Zimbabwe

Taman Negara Hwange, rizab permainan terbesar di Zimbabwe, menawarkan permata tersembunyi untuk safari pandu sendiri.

Ia merangkumi kawasan hutan, padang rumput, dan kawasan seperti padang pasir, menyediakan syurga untuk hidupan liar yang banyak.

Temui kumpulan gajah yang besar, antelop yang anggun dan pemangsa yang hebat seperti singa dan cheetah semasa anda memandu melalui hutan belantara ini.

#4. Taman Negara Chobe, Botswana

Taman Negara Chobe, di utara Botswana, terkenal dengan populasi gajah yang besar dan pemandangan sungai yang menakjubkan.

Jalan yang diselenggarakan dengan baik di taman ini menawarkan peluang yang sangat baik untuk pengembaraan pandu sendiri.

Saksikan pemandangan hidupan liar yang berkumpul berhampiran Sungai Chobe dan nikmati pertemuan rapat dengan gajah, kuda nil, buaya dan pelbagai spesies burung.

Baca lagi | Top 10 Tempat Paling Berbahaya Di Dunia Untuk Pelancongan

#5. Taman Negara Luangwa Selatan, Zambia

Untuk pengalaman safari pandu sendiri yang terpencil, pergi ke Taman Negara Luangwa Selatan di Zambia. Taman ini terkenal dengan safari berjalan kaki yang luar biasa dan merupakan rumah kepada banyak hidupan liar, termasuk harimau bintang, singa dan anjing liar.

Terokai ekosistem yang berkembang pesat di sepanjang Sungai Luangwa, berendam dalam kehidupan burung yang menakjubkan, dan saksikan matahari terbenam yang menakjubkan.

Kesimpulan

5 destinasi safari pandu sendiri teratas di Afrika Selatan menawarkan pencinta alam semula jadi peluang yang luar biasa untuk meneroka hidupan liar ikonik dan landskap yang menakjubkan.

Setiap destinasi menjanjikan pengembaraan unik yang dipenuhi dengan pertemuan dengan makhluk hebat Afrika.

Jadi, ambil kamera anda, kemaskan rasa pengembaraan anda, dan mulakan perjalanan yang tidak dapat dilupakan melalui hutan belantara yang menakjubkan di selatan Afrika.

Read Previous

Arul Kanda Kandasamy Mohon Rayuan Laporan Audit 1MDB Ditarik Balik

Read Next

Rakyat Kelantan Perlu Bangkit Untuk Tuntut Perubahan Semasa Pilihan Raya Negeri – Nik Nazmi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.