The Malaysia Post

Presiden Indonesia dijangka merombak Kabinet hari ini

joko widodo

Credits: api.time

Presiden Indonesia Joko Widodo secara meluas dikhabarkan akan mengumumkan rombakan Kabinet hari ini, menurut laporan media, dengan portfolio perdagangan antara jawatan menteri dijangka ditukar.

Spekulasi mengenai perubahan menteri telah berkembang sejak kebelakangan ini, terutamanya selepas beberapa menteri dipanggil ke istana presiden semalam.

Akhbar Koran Tempo memetik sumber mengatakan rombakan akan diumumkan petang ini, walaupun Reuters tidak dapat mengesahkan laporan itu dengan segera.

Antara menteri yang dipanggil ke istana semalam ialah Menteri Koordinator Ekonomi Airlangga Hartarto, Menteri Perdagangan Muhammad Lutfi, dan Menteri Agraria dan Perancangan Ruang Sofyan Djalil.

Pengerusi Parti Amanat Nasional, Zulkifli Hasan, dan bekas panglima tentera, Hadi Tjahjanto, adalah antara anggota bukan Kabinet yang turut dipanggil.

Penganalisis berkata menteri perdagangan itu mungkin antara yang digantikan selepas berada di bawah tekanan politik berhubung pengendalian usaha dasar untuk membendung lonjakan minyak masak domestik.

Menteri Lutfi telah menyalahkan “mafia kelapa sawit” kerana menjejaskan usaha membendung harga minyak masak selepas membawa larangan mengejut ke atas eksport minyak sawit pada April.

Larangan eksport, sejak ditarik balik, menyebabkan gelombang kejutan di pasaran global dan membawa kepada beberapa siri penangkapan atas dakwaan rasuah.

Presiden juga mungkin akan melantik ahli daripada Parti Amanat Nasional (PAN), yang menyertai pakatan pemerintah awal tahun lalu, kata pemerhati politik.

Baca Lagi | Presiden Indonesia dijangka merombak Kabinet hari ini

Tinjauan yang dijalankan oleh Charta Politika, yang dikeluarkan pada Isnin dan menemu bual 1,200 orang dari 25 Mei-2 Jun, menunjukkan bahawa 63.1 peratus responden menyokong cadangan untuk merombak Kabinet semasa. — Reuters

Read Previous

Ikon pendidikan Malaysia Arshad Ayub meninggal dunia pada usia 93 tahun, keluarga mengesahkan

Read Next

Bursa Malaysia kekal rendah pada pertengahan pagi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here