The Malaysia Post

Percubaan kedua Rosmah untuk menarik balik penghakiman adalah penyalahgunaan proses mahkamah

Pihak pendakwaan dalam perbicaraan pengubahan wang haram dan pengelakan cukai Datin Seri Rosmah Mansor berhujah bahawa usaha kedua beliau untuk menarik balik Hakim Mohamed Zaini Mazlan daripada mengetuai kes itu adalah satu penyalahgunaan proses mahkamah. 

Bekas hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Seri Gopal Sri Ram, yang merupakan pendakwa utama dalam kes itu, berkata memandangkan Hakim Mohamed Zaini telah menolak permohonan yang sama (untuk memecatnya sebagai hakim bicara) sebelum ini, ia hanya percubaan berulang untuk mencapai apa yang telah pun gagal tahun lepas.

“Tetuan Geethan Ram telah mengemukakan permohonan menarik diri sebelum ini dan pada masa ini pelepasan yang sama difailkan oleh firma lain, bermakna lain kali kita akan melihat permohonan yang sama oleh firma lain.

“Ia adalah satu penyalahgunaan proses mahkamah kerana Yang Amat Berhormat telah pun menjatuhkan keputusan ke atas permohonan yang sama pada Disember tahun lepas. Aplikasi ini bukan permulaan,” kata Sri Ram.

Ini adalah kali kedua isteri bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak memfailkan permohonan itu selepas Hakim Mohamed Zaini, yang juga hakim yang sama dalam perbicaraan kes hibrid solar Rosmah, telah menolak permohonan Rosmah pada 14 Dis lepas untuk menarik dia daripada mendengar perbicaraan.

Ketika menyampaikan penghakimannya pada tarikh itu, Hakim Mohamed Zaini berkata beliau mengambil berat untuk memastikan Rosmah tidak akan prejudis dalam kes pengubahan wang haram apabila rujukan dibuat kepada kenyataan dalam kes solar kerana hakim dikehendaki mempertimbangkan secara berasingan dan bebas. keterangan terhadap tertuduh.

“Sebarang penemuan yang saya buat dalam kes solar kekal di sana. Lagipun adalah menjadi tanggungjawab saya atau mana-mana hakim, untuk memastikan tertuduh atau mana-mana tertuduh dalam perkara itu, dibicarakan secara adil seperti yang termaktub di bawah Perkara 5 Perlembagaan Persekutuan,” katanya.

Peguam Rosmah Datuk Firoz Hussein Ahmad Jamaluddin menjawab hujah pihak pendakwaan dengan menegaskan bahawa permohonan semasa tidak boleh dikatakan menyalahgunakan proses mahkamah kerana ia berdasarkan alasan berbeza (risiko berat sebelah).

Beliau berkata bahawa peranan Hakim Mohamed Zaini dalam beberapa kes jenayah yang berkaitan dengan keluarga Rosmah termasuk Najib mungkin menyebabkan hakim tidak dapat menjalankan fungsi kehakimannya tanpa menilai terlebih dahulu isu tersebut, justeru menimbulkan bahaya berat sebelah kepada anak guamnya.

“Adalah wajar untuk mengakui dan menerima bahawa ‘kelemahan manusia’ adalah faktor penting yang perlu dipertimbangkan walaupun ia berkaitan dengan mereka yang dilatih untuk berdikari dan berfikiran adil, kerana hakim adalah manusia,” tambahnya.

Firoz juga berkata penglibatan Hakim Mohamed Zaini dalam pelbagai kes melibatkan Rosmah mungkin mendedahkannya kepada salah laku keadilan dan akibatnya, boleh mengurangkan keyakinan orang ramai terhadap badan kehakiman dan pentadbiran keadilan.

Hakim Mohamed Zaini kemudian menetapkan 21 Mac untuk keputusan itu.

Rosmah, 70, berdepan 12 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan RM7,097,750 dan lima pertuduhan gagal mengisytiharkan pendapatannya kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Baca Lagi | Percubaan kedua Rosmah untuk menarik balik penghakiman adalah penyalahgunaan proses mahkamah

Kesalahan itu didakwa dilakukan di Affin Bank Berhad, cawangan Bangunan Getah Asli, Jalan Ampang, di sini, antara 4 Disember 2013 dan 8 Jun 2017, dan di LHDN di Kompleks Bangunan Kerajaan, Jalan Tuanku Abdul Halim, di sini, antara 1 Mei, 2014 dan 1 Mei 2018.

Read Previous

Timbalan menteri memohon maaf kerana tidak dapat bertemu mangsa banjir

Read Next

Muhyiddin berkata penerimaan pengundi terhadap Perikatan menggalakkan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.