The Malaysia Post

Perbicaraan CBT dan pengubahan wang haram ahli politik Syed Saddiq esok: Apa yang perlu diketahui

Bekas menteri belia dan sukan Syed Saddiq Abdul Rahman akan ke Mahkamah Tinggi di sini esok untuk perbicaraan berhubung penyelewengan dana dan pecah amanah jenayah (CBT) lebih RM1 juta.

Pada usia 29 tahun, ahli parlimen Muar itu adalah ahli parlimen terpilih terbaru menyertai kumpulan ahli politik yang berdepan pelbagai dakwaan rasuah berikutan peristiwa politik yang huru-hara pada Februari 2020.

Bagaimanakah lelaki yang menjadi menteri termuda negara itu hanya empat tahun lalu jatuh daripada menjadi suar harapan untuk anak muda Malaysia ke tertuduh, di mana dia menghadapi empat pertuduhan?

Berikut adalah pandangan ringkas bagaimana Syed Saddiq berus dengan undang-undang bermula:

Dua pertuduhan

Pada Mac 2020, Syed Saddiq membuat laporan polis berhubung kecurian RM250,000 dari peti besi di rumahnya walaupun tiada tanda-tanda kemasukan paksa. Ia mendorong siasatan daripada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia.

Menjelang Mei 2021, penggubal undang-undang persekutuan Johor itu dipanggil oleh polis untuk disoal siasat berhubung kenyataannya yang dibuat dalam video berdurasi 45 saat yang dimuat naik sebulan sebelum itu pada 28 April, di mana beliau menuntut keadilan untuk A. Ganapathy, seorang peniaga susu yang meninggal dunia pada Februari tahun yang sama semasa dalam tahanan polis.

Selepas dua jam disoal siasat, polis merampas telefon bimbit Syed Saddiq.

Dua bulan kemudian pada 22 Julai, Syed Saddiq dikenakan tuduhan rasuah pertamanya.

Ketika itu masih ketua pemuda Bersatu, Syed Saddiq didakwa bersubahat dengan penolong bendahari parti Rafiq Hakim Razali dalam melakukan CBT dana sayap berjumlah RM1 juta.

Syed Saddiq didakwa mengeluarkan RM1 juta melalui cek CIMB Bank Bhd tanpa mendapat kebenaran terlebih dahulu daripada majlis pimpinan tertinggi Bersatu.

Dia kemudian didakwa dengan pertuduhan kedua menyeleweng RM120,000 milik Armada Bumi Bersatu Enterprise di Maybank Islamic Berhad untuk kegunaannya sendiri, yang didakwa menyebabkan Rafiq melupuskan wang itu.

RM120,000 itu nampaknya merupakan sumbangan politik untuk kempen PRU14 yang dikumpul melalui akaun Maybank Islamic Berhad milik Armada Bumi Bersatu Enterprise di Maybank Islamic Berhad, Jalan Pandan 3/6A, Taman Pandan Jaya antara 8 dan 21 April 2018.

Bagi pertuduhan ini mengikut Seksyen 403 Kanun Keseksaan, Syed Saddiq berdepan hukuman penjara maksimum lima tahun dan denda jika sabit kesalahan.

Pada 5 Ogos 2021, Syed Saddiq dikenakan dua pertuduhan di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001 (AMLA).

Dia didakwa terlibat dalam aktiviti pengubahan wang haram iaitu dua transaksi RM50,000 setiap satu daripada akaun Maybank Islamic Berhad miliknya ke dalam akaun Amanah Saham Bumiputera miliknya yang dipercayai hasil daripada aktiviti haram.

Bagaimanapun, dua pertuduhan berikutnya ini kemudiannya dipinda pada 24 Mac tahun ini. Justeru, Syed Saddiq hanya menghadapi dua pertuduhan sekarang.

Syed Saddiq menegaskan bahawa pertuduhan itu bermotifkan politik kerana dia tidak bersalah dan tidak melanggar mana-mana prosedur parti.

Beliau telah meninggalkan Bersatu dan menubuhkan parti baharu, Malaysian United Democratic Alliance — yang memulakan kerjaya pada pilihan raya negeri Johor Mac lalu.

Beliau juga mendakwa bahawa pertuduhan terhadapnya dibuat ketika dia berada di bawah tekanan untuk menyokong kerajaan Perikatan Nasional pimpinan Presiden Bersatu Tan Sri Muhyiddin Yassin sejurus sebelum pembentangan Bajet 2021.

Baca Lagi | Perbicaraan CBT dan pengubahan wang haram ahli politik Syed Saddiq esok: Apa yang perlu diketahui

Syed Saddiq diwakili peguam Gobind Singh Deo, yang juga Ahli Parlimen Puchong dan daripada DAP.

Timbalan Pendakwa Raya Wan Shaharuddin Wan Ladin bertanggungjawab ke atas pendakwaan.

Mahkamah Tinggi sebelum ini menetapkan 22 hari untuk perbicaraan yang sepatutnya bermula pada 7 Jun ini.

Read Previous

Penyanyi Hong Kong Andy Hui masih takut reaksi orang ramai terhadapnya, dedah isteri Sammi Cheng

Read Next

Nurul Izzah meraih emas ujian masa di Kejohanan Berbasikal Trek Asia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.