The Malaysia Post

Pencemaran dari kilang Rawang yang menyebabkan gangguan air akan dikenakan hukuman – MB Selangor

Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari hari ini mengatakan bahawa kilang dari Rawang yang telah menyebabkan pencemaran air lalu mengakibatkan gangguan air yang melanda negeri ini akan diminta meninggalkan kawasan itu dalam beberapa bulan akan datang.

Amirudin berkata, kilang itu memang memiliki tanah di mana ia berada, tetapi tidak mempunyai persetujuan perancangan dan pembangunan untuk mendirikan bangunan tersebut.

“Pada hari Isnin, Pejabat Daerah dan Tanah akan mengirimkan Pemberitahuan 7A untuk mereka” memulihkan “tanah itu,” katanya kepada media di sini.

“Kami telah mengarahkan pemiliknya untuk mengosongkan tanah dan merobohkan bangunan. Sekiranya mereka tidak melakukannya pada waktu tertentu, kami akan merobohkan bangunan tersebut melalui pemerintah daerah dalam jangka waktu yang sesuai, mungkin selama tiga hingga empat bulan.

Awal hari ini, Menteri Alam Sekitar dan Air Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man mengatakan pelaku pencemaran sungai yang menyebabkan berjuta-juta orang di Selangor tanpa air selama berhari-hari akan di bawa ke Mahkamah minggu depan.

Read Previous

545 anggota Amanah di Selangor keluar parti untuk menyertai Bersatu

Read Next

Grab mengembangkan rangkaian perkhidmatan ke beberapa bandar di semenanjung Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.