The Malaysia Post

Pemilu 2024: Banjir Melanda Dua Pusat Mengundi di Kota Tangerang

Pada 14 Februari 2024, dua Tempat Pemungutan Suara (TPS) atau pusat mengundi untuk Pemilihan Umum (Pemilu) 2024 di Kota Tangerang, Indonesia, dilanda banjir. Kejadian ini mempengaruhi proses pengundian dan mengakibatkan beberapa cabaran di kalangan penduduk setempat.

Situasi Banjir di TPS 51 dan 52

Menurut laporan dari CNN Indonesia, TPS 51 dan 52 di Kompleks Perdagangan Ciledug, Kampung Karang Timur, Kota Tangerang, telah dinaiki air sejak awal pagi pada hari Rabu. Pengerusi TPS 51, Ruby P Widiarto, menyatakan bahawa air mulai melimpah di pusat pengundian tersebut sejak jam 6 pagi dan mencapai paras 50 sentimeter.

Cabaran Penduduk untuk Mengundi

Keadaan banjir ini mencipta kesukaran bagi penduduk untuk datang ke pusat mengundi. Ruby P Widiarto menjelaskan bahawa kemungkinan jadual pengundian di TPS 51 akan ditangguhkan sementara menunggu situasi banjir reda. Beliau turut menyatakan bahawa pelaksanaan jadual pengundian ini mungkin akan ditunda untuk waktu yang belum ditentukan.

Tunggu Keputusan Jawatankuasa Pilihan Raya Daerah (PPK)

Pengerusi TPS 51 juga mengesahkan bahawa pihak mereka sedang menunggu maklumat lanjut daripada Jawatankuasa Pilihan Raya Daerah (PPK) berkaitan dengan jadual pengundian. Sejauh ini, belum ada pengesahan rasmi mengenai pengundian, dan penduduk kini menghadapi kesulitan untuk mengakses pusat mengundi.

Baca lagi | Prabowo Subianto Ungguli Undian Majoriti dalam Tinjauan untuk Pilihan Raya Presiden Indonesia

Impak Banjir di Bandar Demak, Jawa Tengah

Situasi serupa turut berlaku di Bandar Demak, Jawa Tengah, di mana ribuan pengundi tidak dapat menunaikan tanggungjawab di Pemilu 2024 kerana TPS di bandar itu tergenang air. Banjir di Demak diketahui telah menjejaskan 21,000 pengundi di kawasan tersebut.

Kebimbangan dan Ketidakpastian

Dengan kejadian ini, timbul kebimbangan dan ketidakpastian di kalangan penduduk setempat. Banjir bukan sahaja mempengaruhi akses ke pusat mengundi tetapi juga boleh merubah jadual pengundian, yang masih menunggu pengesahan rasmi daripada PPK.

Pemilu 2024 di Kota Tangerang dan Bandar Demak menghadapi cabaran unik dengan datangnya banjir yang melanda pusat-pusat mengundi. Penduduk dan pihak berkuasa tempatan kini menanti keputusan rasmi daripada PPK untuk mengetahui pengaruh lanjut ke atas jadual pengundian dan pelaksanaan Pemilu secara keseluruhan.

Read Previous

TOP 5 Negara Paling Mesra Pelancong di Asia

Read Next

Tze Yong Gembira dengan Kemenangan Tanpa Kecederaan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.