The Malaysia Post

Najib sepatutnya berkempen setiap hari di Johor seperti dia bertanding MB, kata DAP

Ketua DAP Johor, Liew Chin Tong hari ini “mengalu-alukan” usaha kempen bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak bagi pihak Barisan Nasional (BN) untuk pilihan raya negeri akan datang.

Dengan nada menyindir, beliau berkata adalah lebih baik Najib datang ke Johor untuk berkempen setiap hari.

“Malah, Najib juga boleh bertanding seperti dia calon menteri besar Johor.

“Jika saya Hasni, saya tidak akan jangka Najib akan datang ke Johor,” kata Liew semasa sidang media di pusat operasi DAP bagi kawasan Perling di Taman Nusa Bestari di sini hari ini.

Liew membuat komen itu merujuk kepada menteri besar sementara Johor Datuk Hasni Mohammad, yang juga calon menteri besar BN, sekiranya gabungan itu memenangi pilihan raya negeri.

Beliau disertai oleh calon Pakatan Harapan (PH) untuk Johor Jaya, Liow Cai Tung, dan Stulang, Andrew Chen Kah Eng. Turut hadir Ahli Parlimen Bangi Ong Kian Meng.

Liew, yang juga calon PH Perling, sebelum ini mengulas dakwaan Timbalan Ketua Umno Johor Datuk Nur Jazlan Mohamed bahawa masyarakat Cina nampaknya menerima BN selepas beliau mengatur lawatan Najib ke Johor Ahad lalu untuk membantu calon BN Perling, Nicole Tan Hiang Kee, dengan kempennya.

Beliau juga menyangkal dakwaan Nur Jazlan bahawa beliau dan Ahli Parlimen Iskandar Puteri DAP Lim Kit Siang adalah “wakil yang dipilih gipsi” kerana sering berpindah dari satu kerusi ke kerusi lain.

Beliau berkata, tindakan mereka adalah sebagai tindak balas terhadap peranan seorang wakil rakyat.

“Intinya ialah Kit Siang dan saya tidak bertanding kerusi selamat kerana kami mahu membuka medan politik baharu (untuk DAP dan PH),” katanya sambil menambah pada Pilihan Raya 2018 beliau telah bertanding di kawasan parlimen Ayer Hitam dalam usaha untuk menang untuk Malaysia.

Liew menegaskan bahawa peranannya sebagai calon PH Perling dalam pilihan raya negeri adalah untuk membawa Johor ke masa depan.

“Perling terletak di tengah-tengah Johor Baru. Jika saya boleh memimpin melalui Periling, dasar boleh dilaksanakan di seluruh Johor dan bukan untuk masalah dalam kawasan sahaja,” katanya.

Liew berdepan pertandingan tiga penjuru untuk Perling dengan Tan BN dan Khoo Shiaw Lee dari Perikatan Nasional (PN).

Baca Lagi | Najib sepatutnya berkempen setiap hari di Johor seperti dia bertanding MB, kata DAP

Kerusi DUN Perling terletak di selatan Johor dan mempunyai 101,263 pemilih berdaftar. Ia dimenangi oleh Cheo Yee How dari PH dengan majoriti 19,533 undi semasa pilihan raya umum ke-14 sebelum ini pada 2018.

Hari pengundian telah ditetapkan pada 12 Mac, dengan pengundian awal pada 8 Mac.

Read Previous

Jho Low berkata beliau membincangkan siasatan 1MDB dengan sekutu Trump

Read Next

Kit Siang berkata Tony Pua terlebih bercakap di dewan sekolah Johor

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.