The Malaysia Post

Naib Ketua DAP Sarawak berhenti dari parti

Adun Padungan, Wong King Wei telah mengumumkan pengunduran dirinya dari DAP dengan segera, dengan mengatakan bahawa dia kecewa dengan arahan dan pengurusannya.

Dia mendakwa parti itu telah menyimpang dari tujuan, objektif dan perjuangan pada masa-masa sebelumnya ketika dia bergabung pada tahun 2006.

Wong, seorang peguam secara profesional, juga meletak jawatan sebagai naib ketua DAP Sarawak dan semua jawatan parti lain tetapi akan kekal sebagai ADUN sehingga pilihan raya negeri.

“Saya hanya ingin mengatakan bahawa ini (pengunduran diri dari parti) bukanlah keputusan yang mudah dibuat, dan saya harap semua orang akan menghormati keputusan yang telah saya buat,” katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan malam tadi.

Katanya, dia membuat pengumuman awal untuk memberi masa kepada DAP untuk mencari calon menggantikannya pada pilihan raya negeri akan datang.

Wong juga mengatakan parti itu kehilangan peluang terbesar, ketika memerintah negara di peringkat persekutuan, untuk mewujudkan idea dan impian mereka menjadi tindakan.

“Selama 22 bulan di bawah Pakatan Harapan (PH), apa yang kami katakan di depan rakyat dan apa yang kami janjikan kepada rakyat sepertinya telah habis.

“Sekiranya kita mengemukakan idea dan impian serta janji, kredibiliti DAP akan dipersoalkan.

“Sekiranya kita kembali ke tempat yang kita mulakan, dengan integriti dan keikhlasan, menurut saya DAP mempunyai banyak penjelasan kepada pengundi kita,” katanya.

Dia juga mengkritik pemimpin parti kerana tidak bersedia menerima kritikan, sambil menambahkan bahawa mereka harus menerapkan pendekatan inklusif di dalam parti, merangkul setiap anggota dan mengambil pendapat masing-masing.

“Tidak semua suara yang bertentangan dimaksudkan untuk menjatuhkan Anda, kadang-kadang, ia dapat berfungsi sebagai jalan untuk mencari perbaikan; dan tidak semua pernyataan yang menggembirakan bermaksud baik kerana ia dapat membutakan anda, ”katanya.

Wong mengatakan bahawa dia tidak lagi merasakan bahawa dia termasuk dalam DAP. “Saya menyesal kerana saya harus meninggalkan Rocket, rumah yang menjadi tempat saya selama 15 tahun yang baik,” katanya.

Read Previous

Ku Li: Kerajaan Perikatan tidak stabil dan lemah

Read Next

Najib dan Rosmah memeriksa lebih dari 400 jam tangan, 300 beg tangan yang di rampas polis

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.