The Malaysia Post

Muhyiddin Bimbang ‘Tangan Ghaib’ Ganggu Permohonan Bersatu Meminda Perlembagaan Parti untuk Kosongkan Kerusi

PAGOH – Pada 10 Mac 2024, Tan Sri Muhyiddin Yassin, Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), mengumumkan tindakan mencabar Kerajaan Perpaduan untuk mengisytiharkan enam kerusi Parlimen dan satu Dewan Undangan Negeri (DUN) dikosongkan. Tindakan ini diambil atas dasar kebimbangan terhadap kemungkinan wujud ‘tangan ghaib’ dalam soal permohonan kelulusan perlembagaan parti.

Cabaran terhadap Kelulusan Permohonan Pindaan Perlembagaan

Menurut Muhyiddin, permohonan pindaan perlembagaan yang diajukan kepada Jabatan Pendaftar Pertubuhan (RoS) seharusnya berjalan lancar tanpa sebarang halangan. Muhyiddin menganggap bahawa proses ini sepatutnya selari dengan perlembagaan serta Akta Anti Lompat Parti. Beliau menyedari bahawa proses kelulusan pindaan perlembagaan melibatkan bidang kuasa tertentu di bawah kerajaan yang dipimpin oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Pemikiran Muhyiddin Mengenai Bidang Kuasa Tertentu

Muhyiddin mempertikaikan keputusan Anwar dalam menjalankan proses pindaan perlembagaan, merujuk kepada bidang kuasa tertentu di bawah kerajaan. Beliau menekankan kepentingan untuk memastikan proses kelulusan berjalan lancar tanpa sebarang sekatan daripada pihak-pihak tertentu, seperti speaker Dewan Rakyat dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Cabaran kepada Perdana Menteri Anwar

Muhyiddin mengakui bahawa beliau menantang Anwar kerana kesedaran akan bidang kuasa tertentu yang ada di bawah kerajaan. Namun, beliau menekankan bahawa tujuannya bukanlah untuk menghalang proses pindaan perlembagaan, tetapi untuk memastikan bahawa proses kelulusan itu dapat dilaksanakan tanpa sebarang halangan. Ini menunjukkan bahawa Muhyiddin ingin memastikan bahawa perubahan yang diinginkan dapat berlaku tanpa gangguan yang tidak perlu.

Baca lagi | BN Bakal Letak Calon Jika 6 Kerusi Parlimen Bersatu Dikosongkan

Keperluan Lulus Pindaan Perlembagaan

Muhyiddin, yang juga Pengerusi Perikatan Nasional (PN), menegaskan keperluan untuk meluluskan pindaan perlembagaan parti yang diputuskan dalam Perhimpunan Agung Khas Bersatu. Beliau menegaskan bahawa pelaksanaan pindaan perlembagaan harus dilakukan tanpa mengira cara, walaupun melibatkan soal kuasa kerajaan seperti RoS dan SPR.

Tanggapan Anwar Terhadap Cabaran Muhyiddin

Sabtu sebelumnya, Anwar menyatakan bahawa Muhyiddin tidak layak mencabar Kerajaan Perpaduan untuk mengisytiharkan pengosongan enam kerusi Parlimen dan satu kerusi DUN. Anwar berpendapat bahawa keputusan pengosongan sepatutnya dibuat oleh individu yang mewakili semua kerusi berkenaan.

Latar Belakang Pindaan Perlembagaan Bersatu

Pada 2 Mac, Bersatu meluluskan Perkara 10 perlembagaan parti itu dalam Perhimpunan Agung Khas di Pusat Konvensyen Ideal (IDCC) Selayang. Pindaan perlembagaan itu dilakukan sebagai tindak balas terhadap enam Ahli Parlimen Bersatu yang menyatakan sokongan kepada Anwar sebelumnya.

Sokongan Terbaharu dari ADUN Selat Klang

Terbaharu, Datuk Abdul Rashid Asari, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Selat Klang, mengisytiharkan sokongan kepada kepimpinan Menteri Besar, Datuk Seri Amirudin Shari.

Dengan adanya kontroversi ini, masa depan politik Bersatu dan landskap politik Malaysia secara keseluruhannya menjadi semakin menarik dan kompleks. Sejauh mana Muhyiddin akan berjaya mencapai tujuannya untuk meluluskan pindaan perlembagaan Bersatu tanpa sebarang halangan, hanya masa yang akan memberikan jawapan.

Read Previous

7 Cara Efektif untuk Menangani Anak Tidak Mahu Ke Sekolah

Read Next

John Cena Berbogel Sampaikan Trofi Oscar Kategori Kostum

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.