The Malaysia Post

Menteri: Sukma 2022 membawa dua minggu, bermula pada Hari Malaysia

Sukan Malaysia (Sukma) ke-20 telah dibawa ke hadapan dua minggu dan akan diadakan dari 16–24 September, sempena sambutan Hari Malaysia, diikuti Para Sukma dari 1–6 November di Lembah Klang.

Ini berikutan penangguhan Sukan Asia Hangzhou 2022 yang dijadualkan sebelum ini pada 10–25 September, membenarkan penganjur menggunakan kemudahan universiti awam untuk penempatan atlet semasa cuti semester.

Menteri Belia dan Sukan Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu berkata mesyuarat Jawatankuasa Tertinggi Sukma hari ini juga bersetuju mengadakan 31 jenis sukan dan 445 acara bagi edisi kali ini, anjuran Majlis Sukan Negara (MSN).

Beliau berkata jawatankuasa itu juga memutuskan untuk mengurangkan penyertaan minimum kepada enam negeri berbanding lapan negeri (hanya untuk edisi 2022) bagi setiap acara, dengan tarikh pendaftaran dilanjutkan sehingga 30 Jun.

“Jangan harapkan bunga api dan konsert. Saya berharap kemeriahannya (Sukma) lebih disebabkan oleh prestasi sukan itu sendiri.

“Dari segi had umur, kali ini kebenaran khas diberikan kepada mereka yang berumur 23 tahun ke atas, mengambil kira atlet yang telah lama membuat persiapan untuk Sukma yang sepatutnya diadakan pada 2020 (sebelum dibatalkan akibat wabak Covid-19). -19 pandemik),” katanya pada sidang media di Menara KBS, hari ini.

Sementara itu, Ahmad Faizal berkata hampir semua venue acara itu sudah dikenal pasti kecuali pelayaran yang akan diadakan sama ada di Langkawi atau Port Dickson berikutan pertembungan dengan acara lain.

Terdahulu, legenda badminton negara Datuk Lee Chong Wei bersama atlet menembak Johnathan Wong, pemain skuasy S Sivasangari dan pelari pecut Azreen Nabila Alias melancarkan acara “100 Hari ke Sukma XX” di Menara KBS.

Baca Lagi | Menteri: Sukma 2022 membawa dua minggu, bermula pada Hari Malaysia

Acara itu turut menyaksikan pelancaran logo Sukma dan Para Sukma 2022, serta maskot harimau Sukan itu bernama “Oyen” dan lagu rasmi, Demi Malaysia.

Seramai 10,000 atlet dan pegawai dijangka menyertai temasya kali ini yang dijadualkan pada 29 September hingga 8 Oktober ini. — Bernama

Read Previous

Biasa bagi perniagaan melobi pegawai kerajaan untuk kontrak, kata bekas pengarah syarikat dalam perbicaraan Zahid Hamidi berhubung perjanjian sistem visa

Read Next

Celtics menewaskan Warriors untuk mendahului 2-1 NBA Finals

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.