The Malaysia Post

Lubang benam Chile tumbuh cukup besar untuk menelan Arc de Triomphe Perancis

Sebuah lubang benam di Chile telah meningkat dua kali ganda, membesar cukup besar untuk menenggelamkan Arc de Triomphe Perancis dan mendorong pegawai untuk mengarahkan kerja berhenti di lombong tembaga berhampiran.

Lubang benam, yang muncul pada 30 Julai, kini membentang 50 meter (160 kaki) dan turun 200 meter (656 kaki). Jarum Angkasa Seattle juga akan muat dengan selesa di dalam lubang hitam, begitu juga dengan enam patung Christ the Redeemer dari Brazil yang disusun kepala ke kepala, lengan gergasi dihulurkan.

Perkhidmatan Negara Geologi dan Perlombongan berkata lewat Sabtu ia masih menyiasat lubang ternganga berhampiran lombong Alcaparrosa yang dikendalikan oleh syarikat Kanada Lundin Mining LUN.TO, kira-kira 665 km (413 batu) di utara Santiago.

Selain mengarahkan semua kerja dihentikan, perkhidmatan geologi dan perlombongan berkata ia sedang memulakan “proses sekatan.” Agensi itu tidak memberikan butiran mengenai tindakan itu.

Lundin tidak segera membalas permintaan untuk komen

Syarikat itu minggu lalu berkata lubang itu tidak menjejaskan pekerja atau ahli komuniti dan ia sedang berusaha untuk menentukan puncanya.

Lundin memiliki 80 peratus harta itu dan selebihnya dipegang oleh Sumitomo Corporation Jepun.

Pada mulanya, lubang berhampiran bandar Tierra Amarilla berukuran kira-kira 25 meter (82 kaki) lebar, dengan air kelihatan di bahagian bawah.

Perkhidmatan geologi dan perlombongan berkata ia telah memasang pam pengekstrakan air di lombong dan dalam beberapa hari akan datang akan menyiasat ruang bawah tanah lombong itu untuk potensi pengekstrakan berlebihan.

Baca Lagi | Lubang benam Chile tumbuh cukup besar untuk menelan Arc de Triomphe Perancis

Pegawai tempatan telah melahirkan kebimbangan bahawa lombong Alcaparrosa boleh banjir di bawah tanah, menjejaskan kestabilan tanah di sekeliling. Ia akan menjadi “sesuatu yang luar biasa,” kata Datuk Bandar Tierra Amarilla Cristobal Zuniga kepada media tempatan. — Reuters

Read Previous

Ringgit dibuka lebih rendah berbanding dolar AS

Read Next

Malaysia memenangi tiga pingat emas di Kejohanan Esport Komanwel 2022

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.