The Malaysia Post

Kit Siang: Tiada kerajaan perpaduan boleh didirikan atas pengkhianatan

Idea kerajaan perpaduan di Malaysia hanya boleh direalisasikan dengan menjadikan Pakatan Harapan sebagai asasnya, kata pemimpin berpengaruh DAP, Lim Kit Siang.

Kemudian, kata anggota parlimen Iskandar Puteri barulah parti-parti lain diyakinkan untuk bekerjasama.

“Walaupun idea penubuhan sebuah kerajaan perpaduan itu menarik dan layak menerima pertimbangan oleh semua rakyat Malaysia yang rasional, terdapat satu perkara yang kekal jelas – tidak ada kerajaan perpaduan yang boleh ditubuhkan dengan berasaskan pengkhianatan, penipuan, rasuah, pengabaian mandat rakyat atau perpecahan perpaduan negara,” katanya.

Perdana Menteri interim, Dr Mahathir Mohamad petang semalam berkata akan membentuk pemerintahan yang tidak memihak kepada mana-mana parti.

Dr Mahathir berkata dalam perutusan khas, politik dan parti politik perlu diketepikan buat masa sekarang dalam kerajaan yang hanya akan mengutamakan kepentingan negara.

Mahathir tidak menghuraikan lanjut ideanya itu tetapi sumber-sumber memberitahu Reuters bahawa beliau mencadangkan kerajaan perpaduan dan telah menjemput ahli parlimen pelbagai parti untuk turut serta.

Dalam kenyataan hari ini, Lim berkata cubaan menubuhkan kerajaan perpaduan dengan memusnahkan PH adalah tidak bijak dan tidak berpandangan jauh.

Beliau menegaskan tidak ada sesiapa pun yang menolak idea kerajaan perpaduan. Walau bagaimanapun, tugas yang paling utama sekarang adalah untuk mengembalikan kerajaan Pakatan Harapan.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Sekiranya Dewan Rakyat dibubarkan

Read Next

Cubaan Mahathir hapuskan politik perkauman di Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.