The Malaysia Post

Hari pertama persidangan Parlimen berakhir denegan pelbagai kekacauan hanya sejam selepas Speaker yang baru, Art Harun, mengambil alih jawatan

Persidangan Dewan Rakyat hari ini telah ditangguhkan di tengah keributan berterusan sepanjang sesi perbahasan yang sedang berlangsung.

Usul untuk menangguhkan persidangan hari ini dibuat oleh Datuk Takiyuddin Hassan setelah dia mencadangkan untuk menggantikan beberapa anggota Jawatankuasa Pilihan Parlimen yang juga mencetuskan kegemparan.

“Shame on you! Prestasi buruk pada hari pertama anda, ”kata-kata yang dilontarkan oleh Ahli Parlimen blok Pembangkang merujuk kepada Speaker Dewan Rakyat yang baru dilantik, Datuk Azhar Azizan Harun, ketika mereka keluar dari Dewan.

Walaupun Azhar baru saja membuka ruang untuk berdebat, dia tetap menangguhkan persidangan, walaupun Ahli Parlimen Batu Kawan, Kasthuriraani Patto menuntut untuk berbicara kerana sekarang gilirannya untuk berdebat.

“Point of order!” dia menjerit sambil menuntut untuk didengar.

Kasthuriraani sebelum itu juga tidak berpuas hati dan seluruh blok Pembangkang menuntut agar Ahli Parlimen Umno Baling, Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim menarik balik kenyataannya kerana membuat pernyataan rasis terhadapnya kerana warna kulitnya.

Azeez, yang juga berasal dari keturunan Muslim India mengatakan ada yang tidak dapat melihat Kasthuriraani kerana “gelap sangat” dan kemudian mencadangkan agar Kasthuriraani memakai serbuk.

Ucapan tersebut menyebabkan Anggota Parlimen Jelutong RSN Rayer berdiri dan menuntut Azeez menarik balik pernyataan itu, yang kemudian menjadi pertandingan yang menjerit.

Persidangan Parlimen hari ini, persidangan penuh pertama tahun ini, berlangsung lebih pendek daripada biasa dengan rasa tidak puas hati yang dinyatakan oleh blok Pembangkang kerana Tan Sri Mohamad Ariff Md Yusof disingkirkan sebagai Speaker Dewan Rakyat dan Ahli Parlimen Teluk Intan Nga Kor Ming sebagai Timbalan Speaker. Blok Pembangkang berpendapat bahawa penggantian dilakukan secara tidak masuk akal dan tidak dilakukan sesuai dengan Peraturan Tetap.

Read Previous

Anwar menyoal kerajaan Perikatan apa yang telah dilakukan sejak Mac untuk mempertahankan hak orang Melayu

Read Next

Tiada masalah peribadi – Anwar

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.