The Malaysia Post

Harga minyak global naik 4 peratus

Harga minyak naik lebih AS$1 dalam dagangan hari ini selepas perang harga antara Arab Saudi dan Rusia mencetuskan kejatuhan harga terburuk sejak Perang Teluk pada tahun 1991.

Kejatuhan itu berlaku selepas Arab Saudi dan Rusia meningkatkan pengeluaran pada hujung minggu selepas pakatan tiga tahun antara mereka dan pengeluar minyak utama lain untuk menghadkan bekalan tidak dapat dicapai.

Niaga hadapan minyak mentah Brent naik $1.41 atau 4.1% kepada AS$35.77 setong pada 0034 GMT manakala minyak mentah West Texas Intermediate A.S. (WTI) naik $1.25 atau 4% kepada AS$32.38 setong selepas penurunan hampir 25% pada hari Isnin.

Kedua-dua penanda aras jatuh pada paras terendah sejak bulan Februari 2016 dalam sesi sebelumnya dan merekodkan penurunan terbesar dalam sehari sejak 17 Januari 1991 ketika harga minyak menjunam disebabkan Perang Teluk.

Jumlah dagangan di bulan hadapan bagi kedua-dua kontrak mencecah rekod tertinggi dalam sesi sebelumnya. Tetapi para penganalisis tidak menjangkakan harga minyak akan kembali naik daripada penurunan hampir 25% dari harga penutup hari Jumaat seiring kejatuhan permintaan akibat wabak koronavirus.

“Harga minyak jarang kekal di bawah marginal kos tunai yang kecil. Tetapi dengan persediaan inventori yang dijangkakan (separuh pertama), kita bergelut untuk mencari keyakinan dalam merundingkan semula minyak, “kata penganalisis dari Bernstein Energy dalam nota penyelidikannya.

Harga saham-saham minyak jatuh mendadak dan pengeluar minyak syal mula memotong perbelanjaan ekoran jangkaan pendapatan yang lebih rendah.

Saham Exxon kehilangan lebih daripada 12%, kerugian peratusan satu hari terbesar sejak 15 Oktober 2008, paras krisis kewangan. Saham Chevron juga turun lebih daripada 15%, kerugian terbesar sejak kejatuhan pasaran “Black Monday” pada Oktober 1987.


Read Previous

KKM lancarkan laman sesawang khas, tawarkan perkhidmatan periksa COVID-19 secara dalam talian

Read Next

Siri Samsung Galaxy S20 – Fungsi Bright Night buat gambar jadi lebih cantik

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.