The Malaysia Post

Hakim Mahkamah Tinggi mengatakan bahawa Najib mempunyai niat untuk menggunakan SRC International untuk kepentingannya sendiri

Mahkamah Tinggi telah memutuskan bahawa bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mempunyai kepentingan peribadi untuk menggunakan SRC International Sdn Bhd sebagai jentera untuk kepentingan dan keuntungan peribadinya dengan memanfaatkan kedudukanny, kuasa dan kawalan yang besar terhadap syarikat itu.

Hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali dalam penghakimannya mengatakan Najib telah menyalahgunakan jawatannya mengikut Seksyen 23 (1) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 (SPRM) .

“Kepentingan tertuduh di SRC dalam konteks Seksyen 23 (1) bukanlah kawalannya terhadap SRC tanpa lebih dari itu. Itu hanya alasan kepentingan, ”kata beliau.

Dia mengatakan bahawa penyertaan tertuduh dalam mesyuarat Kabinet yang menyetujui jaminan kerajaan untuk pembiayaan RM4 bilion kepada SRC dari Retirement Fund Incorporated (KWAP), yang pada gilirannya cepat diturunkan ke SRC, secara langsung menyebabkan tertuduh berada dalam kedudukan akses kepada dana syarikat yang jauh lebih besar, pada bila-bila masa dan pada bila-bila masa yang difikirkannya perlu, termasuk RM42 juta yang masuk ke dalam akaunnya pada akhir 2014 dan awal 2015.

Hakim Mohd Nazlan telah menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta kepada Najib setelah dia didapati bersalah atas semua tujuh tuduhan berkaitan penyalahgunaan dana SRC sebanyak RM42 juta. Peguam Najib bagaimanapun menuntut rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi.

Read Previous

Mahkamah Tinggi mendapati Najib bersalah atas semua tujuh pertuduhan kerana menyalahgunakan dana SRC International bernilai RM42 juta

Read Next

PKR menuntut RM10 juta setiap seorang daripada 20 anggota parlimen yang berpaling tadah dari parti

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.