The Malaysia Post

Hajiji Noor Akan menjadi Ketua Menteri Baru Sabah

Ketua Bersatu Sabah, Datuk Hajiji Mohd Noor akan menjadi Ketua Menteri Sabah yang baru.

Gabungan Gabungan Rakyat Sabah (GRS) hari ini mengumumkan bahawa mereka akhirnya menyetujui Hajiji Noor sebagai calon ketua menteri setelah pakatan itu memenangi kerusi terbanyak pada pilihan raya negeri pada hari Sabtu.

Upacara mengangkat sumpah ketua menteri akan berlangsung esok pagi, 29 September jam 10.30 pagi di Istana Negeri Sabah.

Malay Mail sebelumnya melaporkan bahawa terdapat jalan buntu dalam perbincangan mengenai kedudukan dalam pakatan GRS yang menang, dengan rundingan yang panjang sejak keputusan pilihan raya diumumkan sejurus tengah malam sebagai Ketua Barisan Nasional (BN) Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin dan Hajiji Noor keduanya disebut-sebut sebagai calon ketua menteri.

Pada petang Ahad, empat pemimpin parti Gabungan Rakyat Sabah (GRS) pergi untuk mengadakan perjumpaan dengan Yang di-Pertua Negeri Sabah (TYT) Tun Juhar Mahiruddin. TYT kemudian meminta beberapa waktu untuk membuat keputusan berikutan pertemuan dengan Bung Moktar, Hajiji Noor, Setiausaha Agung Parti Bersatu Sabah (PBS) Datuk Jahid Jahim dan Presiden Parti Solidarity Tanah Airku Datuk Jeffrey Kitingan di Istana Negeri, Kota Kinabalu.

Read Previous

Calon BN Pitas mendedahkan bahawa dia positif Covid-19, mendesak mereka yang bersentuhan dengannya untuk diuji

Read Next

Jalan Palestin menggantikan Jalan Raja Laut 1

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.