The Malaysia Post

Gara-gara Enggan Bayar Hutang, Kereta Jiran Dibakar Along

Kejadian tragis di Taman Desa Cemerlang, Johor Bahru, menimbulkan kontroversi apabila kereta seorang penduduk, Seng, menjadi sasaran serangan bom petrol gara-gara hutang yang tidak dibayar. Insiden itu membuka kes baru dalam perdebatan hutang-menghutang yang telah mencetuskan konflik antara jiran tetangga.

Kejadian Pembakaran Kereta

Pada awal bulan Februari, kereta milik Seng, seorang tukang perabot, menjadi mangsa pembakaran akibat hutang yang tidak dibayar oleh seorang individu yang hanya dikenali sebagai Liang, anak kepada jiran Seng, Lau. Seng terkejut apabila dia terjaga pada jam 4.10 pagi oleh bunyi kuat di hadapan rumahnya, hanya untuk mendapati keretanya, sebuah Nissan Almera, telah dibakar.

Perasaan Ketakutan dan Keresahan

Tindakan tersebut tidak hanya menyebabkan kerugian harta benda kepada Seng tetapi juga meninggalkan kesan emosi yang mendalam. Seng menyatakan bahawa kejadian tersebut telah mengganggu tidur keluarganya dan menimbulkan perasaan ketakutan yang berterusan. Baginya, ini merupakan pengalaman yang traumatis dan mencemarkan keamanan keseharian keluarganya.

Tuntutan Hutang dan Ancaman

Seng menemui sekeping surat tuntutan hutang di tempat kejadian yang menyatakan bahawa Liang berhutang wang kepada seorang individu yang dikenali sebagai “along”. Beliau kemudian menghubungi nombor yang tertera dan mendapati bahawa along tersebut mengancam untuk kembali melakukan tindakan serupa jika hutang tidak dilunaskan.

Baca lagi | Pelawak Popular Ali Puteh Menjual Trofi dan Harta Peribadi Demi Lunaskan Hutang Balu Abam Bocey

Tekanan Emosi dan Kesedaran Komuniti

Ketegangan semakin meningkat apabila Lau, bapa kepada Liang, mengakui bahawa anak sulungnya telah terlibat dalam hutang dengan along tersebut. Lau merasakan tekanan yang besar kerana perbuatan anaknya tidak hanya merugikan keluarganya tetapi juga jiran tetangga. Kejadian ini menyebabkan rasa malu dan keresahan dalam komuniti, menggarisbawahi betapa seriusnya implikasi hutang yang tidak diselesaikan.

Tindakan Pihak Berkuasa

Ketua Polis Daerah Seri Alam, Superitenden Sohaimi Ishak, telah mengesahkan penerimaan laporan polis berkaitan dengan kejadian tersebut. Siasatan sedang dijalankan mengikut Seksyen 435 Kanun Keseksaan iaitu khianat dengan api. Ini menunjukkan keseriusan pihak berkuasa dalam menangani kes-kes yang melibatkan keganasan dan ancaman terhadap nyawa dan harta benda.

Harapan dan Pengajaran

Dalam situasi yang tegang ini, harapan terletak pada penyelesaian yang adil dan selesaikan. Lau berharap agar Liang dapat mengambil tanggungjawabnya dalam menyelesaikan hutang tersebut untuk mengelakkan berlarutan masalah dan kecemasan yang lebih besar dalam komuniti. Kejadian ini juga menjadi pengajaran yang penting tentang keperluan untuk menyelesaikan hutang dengan tanggungjawab dan mengelakkan konflik yang boleh dicegah.

Read Previous

Doktor Pelatih Korea Selatan Ikrar Letak Jawatan Tanda Protes

Read Next

TOP 10 Homestay Terbaik di Port Dickson dengan Kolam Renang Peribadi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.