The Malaysia Post

Enam maut apabila trak melanggar barbeku kampung Belanda

Polis Belanda hari ini berkata enam orang terbunuh dan tujuh orang lagi cedera selepas sebuah trak terbabas dari puncak jalan daik dan membajak orang yang bersuka ria di barbeku kejiranan.

Kemalangan berlaku sekitar jam enam petang (1600 GMT) semalam apabila lori berdaftar Sepanyol itu meninggalkan jalan raya di kampung Nieuw-Beijerland, 30 kilometer ke selatan Rotterdam.

Mangsa ialah tiga wanita berusia 28, 32 dan 75 tahun serta tiga lelaki berusia 41, 50 dan 62 tahun, semuanya dari kawasan tempatan, kata polis. Seorang daripada yang cedera berada dalam keadaan kritikal di hospital.

Polis mula-mula mengesahkan sekurang-kurangnya dua maut selepas kenderaan itu memasuki barbeku masyarakat yang sesak, yang menurut laporan berita Belanda dihoskan oleh sebuah kelab luncur ais.

“Kami kini mempunyai enam orang terbunuh dan tujuh cedera, seorang parah selepas kemalangan semalam,” kata jurucakap polis Mirjam Boers kepada AFP.

“Kami masih menyiasat apa sebenarnya yang berlaku,” katanya.

Gambar dari tempat kejadian mengenal pasti trak itu milik syarikat El Mosca, yang berpangkalan di Sepanyol.

Boers mengesahkan pemandu berusia 46 tahun dari Sepanyol itu telah ditangkap “dan tidak berada di bawah pengaruh alkohol,” pada masa kemalangan itu.

“Dia ditahan kerana menyebabkan kemalangan maut dan kecederaan parah pada badan. Peranan beliau dalam kejadian itu sedang dalam siasatan. Buat masa ini, kami memastikan semua senario mengenai fakta itu terbuka,” kata polis dalam satu kenyataan.

‘Kesedihan yang tidak dapat dibayangkan’

Raja Belanda Willem-Alexander dan Ratu Maxima berkata mereka “terkejut” dengan tragedi itu.

“Kami terkejut dan terharu dengan kemalangan ngeri di Nieuw-Beijerland malam tadi yang menyebabkan ramai orang terbunuh. Kesedihan yang tidak dapat dibayangkan dalam komuniti yang rapat ini,” kata raja dan permaisuri dalam satu perutusan rasmi.

“Keluarga yang terjejas berada dalam fikiran kami dan kami berharap kekuatan yang cedera dalam perjalanan mereka ke pemulihan sebaik mungkin.” Perdana Menteri Belanda Mark Rutte juga menyampaikan ucapan takziah.

“Berita ngeri … fikiran saya bersama mangsa dan saudara mara drama dahsyat ini. Saya doakan mereka diberi kekuatan,” kata Rutte di Twitter.

Memetik saksi, penyiar serantau Rijnmond berkata trak itu berhenti seketika di persimpangan-T di benteng Zuidzijdsedijk yang sempit, sebelum berlepas dan membajak ke dalam keriangan.

Tiga daripada mangsa—seorang ibu, anak lelaki dan menantu perempuan yang sedang hamil lapan bulan—berasal daripada keluarga yang sama, lapor penyiar itu, memetik pengumuman gereja tempatan.

Insiden itu telah menggegarkan masyarakat yang rapat di wilayah Nieuw-Beijerland dengan polis memanggil lebih banyak saksi untuk membantu siasatan.

“Disebabkan barbeku kejiranan, ramai orang hadir semasa kejadian,” kata polis.

Gambar dari tempat kejadian pada malam Sabtu menunjukkan beberapa kerusi berselerak di belakang lori itu.

Read Previous

23 filem yang bertanding di Festival Filem Venice

Read Next

Menteri: Akademi Sains Malaysia akan mengesahkan penemuan keciciran pelajar SPM 70 peratus

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.