The Malaysia Post

Doktor pelatih yang dibuli digesa membuat aduan

Doktor pelatih (housemen) Melaka yang dibuli sehingga mencemarkan maruah mereka digesa membuat aduan supaya tindakan segera dapat diambil.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Anti Dadah negeri Dr Muhamad Akmal Saleh berkata doktor pelatih yang menjadi mangsa buli boleh mengadu kepadanya melalui Facebook atau secara peribadi kerana kejadian seperti itu tidak sepatutnya berlaku dalam sektor profesional dan kritikal.

“Saya sendiri akan menyiasat aduan itu dan mengambil tindakan sekiranya ia benar-benar berlaku kerana saya tidak akan membenarkan mana-mana doktor pelatih di Melaka dibuli dengan teruk sehingga menjatuhkan maruah mereka sepanjang saya memegang portfolio ini.

“Amaran keras juga diberikan kepada pegawai perubatan atau pakar yang sewenang-wenangnya membuli doktor pelatih tanpa belas kasihan,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Beliau berkata doktor pelatih harus dilatih dengan baik dan tidak dibuli sambil lewa kerana tempoh dua tahun housemanship yang perlu dilalui kumpulan itu adalah tempoh paling penting dan kritikal.

Muhamad Akmal berkata, doktor pelatih mesti mengaplikasikan ilmu yang dipelajari di pusat pengajian perubatan semasa situasi kerja sebenar dan juga terpaksa bekerja dalam keadaan tertekan dan waktu kerja yang panjang.

Beliau berkata pengalaman yang dilalui doktor pelatih sepanjang tempoh housemanship akan memberi impak jangka panjang kepada kerjaya mereka selain menjadikan mereka sebagai doktor yang mahir.

“Saya juga pernah menjadi pembantu rumah selama dua tahun di Hospital Ampang dan mengalami ujian dan tribulasi pembelajaran serta menimba pengalaman untuk menjadi seorang doktor. Alhamdulillah, tiada pegawai kanan, pegawai perubatan atau pakar membuli saya sehingga menjatuhkan maruah saya,” katanya.

Baca Lagi | Doktor pelatih yang dibuli digesa membuat aduan

Sebelum ini, media melaporkan seorang doktor pelatih yang ditempatkan di Hospital Pulau Pinang awal bulan lalu dipercayai meninggal dunia selepas terjatuh dari bangunan pada 17 April lalu.

Kementerian Kesihatan (KKM) juga dilaporkan menubuhkan pasukan petugas bebas untuk menyiasat kematian doktor pelatih dan dakwaan buli di kemudahan kerajaan.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Saifuddin berkata tidak mempunyai masalah dengan Nurul Izzah walaupun ada hubungan Rafizi

Read Next

Chef selebriti Fazley Yaakob memberi respons kepada netizen yang mengecam ‘nose piercing’ isterinya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.