The Malaysia Post

Bung Moktar dan isteri Zizie perbicaraan rasuah

Seorang peguam hari ini membantah maklumat yang diberikan oleh pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dalam perbicaraan kes rasuah Ahli Parlimen Kinabatangan Datuk Seri Bung Moktar Radin dan isterinya Datin Seri Zizie Izette Abdul Samad.

Peguam Datuk K Kumaraendran yang mewakili Zizie Izette berkata aduan yang dibuat oleh Penguasa Kanan SPRM Mohd Haris Ibrahim, 42, yang merupakan saksi pendakwaan ke-27 adalah khabar angin yang boleh memudaratkan Bung Moktar.

Menurut peguam itu, aduan itu tidak boleh dianggap sebagai laporan maklumat pertama (FIR) kerana ia dibuat berdasarkan maklumat yang diterima daripada pegawai kanan sebagai pihak ketiga dan bukannya daripada pemberi maklumat.

“Pihak pendakwaan cuba menggunakan pintu belakang supaya laporan itu diterima mahkamah sebagai kenyataan apabila tiada pihak yang tampil membuat aduan,” katanya.

Sementara itu, peguam M Athimulan yang mewakili Bung Moktar berkata laporan itu tidak boleh diterima sebagai kenyataan kerana tiada siapa yang membuat laporan itu kepada mana-mana pegawai SPRM.

Terdahulu, Mohd Haris yang merupakan saksi pendakwaan terakhir dalam kenyataannya berkata pada 9 Jun 2016, beliau menerima arahan daripada pegawai kanan SPRM Putrajaya untuk menulis aduan berkaitan satu kes.

Timbalan Pendakwa Raya Law Chin How bagaimanapun berkata aduan itu diterima pegawai kanan yang dikategorikan sebagai FIR bagi membolehkan siasatan dimulakan.

“Ini adalah sebahagian daripada permulaan kepada siasatan dan bukan berdasarkan aduan dalam laporan sebagai bukti pihak pendakwaan,” katanya.

Timbalan Pendakwa Raya Mohd Sophian Zakaria berkata bagi kesalahan SPRM, pemberi maklumat dilindungi kerana kesalahan di bawah SPRM adalah istimewa dan prosedur membuat laporan bagi kesalahan SPRM adalah berbeza daripada kes jenayah lain.

Mengikut Seksyen 29(1) Akta SPRM 2009, menyatakan aduan boleh dibuat kepada mana-mana pegawai SPRM secara lisan atau bertulis dan sekiranya aduan dibuat secara lisan, aduan perlu ditukar kepada borang bertulis dan dibaca. kepada pihak yang membuat aduan.

“Mahkamah tidak boleh menyamakan prosedur dengan kes siasatan lain kerana SPRM melindungi pemberi maklumat. Mana-mana pegawai SPRM perlu membuat aduan apabila menerima sebarang maklumat berhubung kes rasuah walaupun nama pemberi maklumat tidak dinyatakan,” kata Mohd Sophian.

Hakim Mahkamah Sesyen Rozina Ayob kemudian memerintahkan kedua-dua pihak mengemukakan hujah bertulis mereka pada 20 April sebelum beliau membuat keputusan mengenai bantahan itu pada 22 April.

Pada 3 Mei 2019, Bung Moktar, 64, mengaku tidak bersalah atas dua pertuduhan menerima rasuah berjumlah RM2.2 juta dan RM262,500 sebagai dorongan untuk mendapatkan kelulusan Felcra untuk melabur RM150 juta dalam unit amanah Public Mutual.

Baca Lagi | Bung Moktar dan isteri Zizie perbicaraan rasuah

Bung Moktar, yang merupakan pengerusi bukan eksekutif Felcra ketika itu, didakwa menerima rasuah daripada ejen pelaburan Public Mutual Berhad, Madhi Abdul Hamid melalui Zizie Izette di cawangan Public Bank Taman Melawati di sini antara 12.30 tengah hari dan 5 petang pada 12 Jun 2015 .

Dia juga mengaku tidak bersalah menerima suapan wang tunai RM335,500 daripada Norhaili atas nama Zizie Izette atas sebab sama, di tempat sama pada 19 Jun 2015, manakala Zizie Izette, 44, mengaku tidak bersalah atas tiga pertuduhan bersubahat dengannya. suami dalam urusan di tempat, tarikh dan masa yang sama.

Read Previous

Imran Khan dipecat sebagai PM Pakistan selepas kalah undi tidak percaya

Read Next

Real Madrid menewaskan Chelsea dalam masa tambahan untuk mara ke separuh akhir

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.