The Malaysia Post

Tidak ada tindakan selanjutnya yang akan diambil terhadap Khairuddin yang melanggar kuarantin

Siasatan terhadap Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Khairuddin Aman Razali yang dikatakan melanggar perintah kuarantin telah diklasifikasikan sebagai tindakan tidak lebih lanjut (NFA) oleh Jabatan Peguam Negara (AGC), kata Pengarah CID Bukit Aman, Datuk Huzir Mohamed.

Dalam sidang media hari ini, Huzir menjelaskan bahawa ini kerana Khairuddin tidak dikeluarkan perintah pengawasan rumah (Borang 14b) di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Akta 342).

“Dalam kertas siasatan yang telah dirujuk kepada jaksa agung, petunjuk untuk kes ini adalah ‘NFA’.

“NFA dengan alasan dan pernyataan bahawa menteri itu tidak mengeluarkan Borang 14B di bawah Seksyen 15 (1) Akta 342 untuk menjalani karantina rumah.

Khairuddin mengunjungi Turki antara 3 dan 7 Julai, tetapi sudah kembali ke Parlimen pada 13 Julai.

Pada 13 Ogos, pendahulu Khairuddin, Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok, menunjukkan bahawa menteri itu sudah kembali ke Parlimen pada 13 Julai walaupun baru pulang ke Malaysia enam hari sebelumnya.

Akibatnya, Khairuddin, yang juga ahli jawatankuasa pusat PAS, dikritik hebat oleh banyak pihak kerana tidak mematuhi SOP yang ditetapkan oleh pihak berkuasa, khususnya menentang arahan kuarantin untuk mengembalikan rakyat Malaysia dari luar negara.

Selepas itu, Kementerian Kesihatan mengatakan bahawa pihaknya telah mendenda wang sebanyak RM1,000 kepada Mohd Khairuddin pada 7 Ogos kerana melanggar peraturan. Mohd Khairuddin telah menyelesaikan perkarangan tersebut.

Walaupun didenda RM1,000 atas kejadian itu, Khairuddin menegaskan bahawa dia tidak melakukan kesalahan dengan tidak mematuhi kuarantin 14 hari yang wajib dan menyifatkan perkara itu sebagai kesalahan prosedur.

Di bawah SOP Majlis Keselamatan Negara, semua orang yang dikembalikan akan diuji semasa ketibaan dan mereka yang mempunyai keputusan negatif mesti menjalani karantina 14 hari mereka sementara mereka yang positif dinyatakan dihantar ke hospital untuk rawatan lanjut.

Pelanggaran perintah ini boleh dihukum di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 hingga penjara dua tahun, denda, atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Read Previous

Biro politik Umno mungkin merundingkan perjanjian baru dengan Bersatu

Read Next

Polis: Pesakit Covid-19 mati di Hospital Queen Elizabeth I di Sabah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.