The Malaysia Post

Bekas presiden MIC Samy Vellu meninggal dunia

Bekas presiden MIC dan menteri lama Tun S. Samy Vellu meninggal dunia pagi ini. Dia berumur 86 tahun.

Kematiannya diumumkan oleh seorang lagi veteran MIC Datuk Seri Dr S. Subramaniam.

“Dengan rasa sedih dan pilu saya menerima berita tragis kematian Tun Samy Vellu, bekas presiden MIC dan menteri lagenda dalam Kabinet Malaysia daripada anaknya Datuk Seri Vell Pari,” tulis Dr Subramaniam di laman webnya. laman Facebook.

Samy Vellu difahamkan meninggal dunia dalam tidurnya.

Laman web berita tempatan Astro Awani melaporkan Naib Presiden MIC Datuk T. Mohan berkata Samy Vellu meninggal dunia di rumahnya di Jalan Ipoh di sini.

Urusan pengebumian Samy Vellu akan diumumkan kemudian.

Samy Vellu ialah presiden MIC ketujuh dan juga parti etnik India paling lama berkhidmat, memegang jawatan itu selama 31 tahun.

Beliau adalah Ahli Parlimen Sungai Siput dari September 1974 hingga Mac 2008 dan antara menteri paling lama berkhidmat selama 29 tahun.

Beliau berkhidmat sebagai menteri kerja raya dari Jun 1983 hingga Jun 1989, dan memegang jawatan itu semula dari Mei 1995 hingga Mac 2008.

Beliau juga memegang portfolio menteri untuk tenaga dan telekomunikasi dari Jun 1989 hingga Mei 1995, serta kerja dan kemudahan awam dari September 1979 hingga Jun 1983.

Dalam catatan Facebooknya, Dr Subramaniam menyifatkan Samy Vellu sebagai “mentor utama”.

“Sumbangan beliau kepada negara dan masyarakat India akan kekal dalam ingatan kami.

“MIED, Universiti Aimst, dan Kolej Tafe adalah sumbangan abadi beliau,” tambahnya.

Beliau merakamkan ucapan takziah kepada keluarga Samy Vellu.

“Dia menjalani kehidupan yang penuh dan mulia dan pergi dengan penuh penghormatan dan penghargaan yang mendalam. Semoga rohnya sampai ke tempat kediaman Tuhan,” tulis Dr Subramaniam.

Seorang lagi naib presiden MIC Datuk C. Sivarraajh berkata pemergian Samy Vellu adalah satu kehilangan besar kepada negara dan parti.

“Beliau adalah seorang pemimpin yang hebat dengan kehidupan yang berwarna-warni dan benar-benar seorang insan yang hebat yang mempunyai semangat dan prihatin terhadap masyarakat dan negara. Beliau adalah sebahagian daripada pembangunan negara ini. Tuhan memberkati rohnya,” kata Sivarraajh kepada Malay Mail ketika dihubungi hari ini.

Read Previous

Ismail Sabri: Mesyuarat majlis tertinggi Umno ditangguhkan

Read Next

Haaland menghantui Dortmund ketika Man City menang tetapi Chelsea bertahan pada penampilan sulung Potter

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.