The Malaysia Post

Agong, Raja Permaisuri menunaikan solat sunat Aidilfitri di Masjid Wilayah Persekutuan

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah menunaikan solat sunat Aidilfitri di Masjid Wilayah Persekutuan, di sini hari ini.

Kebawah Duli Yang Maha Mulia tiba di masjid pada jam 8.14 pagi diiringi puteri mereka, Tengku Puteri Afzan Aminah Hafizatullah.

Imam Besar Masjid Wilayah Persekutuan, Muhyidin Aziz @ Saari mengimamkan solat hajat.

Turut menyertai solat sunat Aidilfitri ialah Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang tiba di masjid itu pada 8.07 pagi. Anggota Jemaah Menteri dan timbalan menteri bersama pasangan masing-masing serta orang ramai turut menyertai jemaah itu.

Ini adalah kali pertama Yang di-Pertuan Agong menunaikan solat sunat Aidilfitri di luar Istana Negara.

Sebelum ini, Seri Paduka Baginda menunaikan solat sunat Aidilfitri di Istana Negara susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di seluruh negara sejak dua tahun lalu.

Solat sunat itu dilaksanakan mengikut garis panduan baharu mengenai kelonggaran prosedur operasi standard (SOP) masjid dan surau di Wilayah Persekutuan berkuat kuasa hari ini berikutan pengumuman kerajaan mengenai kelonggaran SOP di masjid dan surau.

Berdasarkan garis panduan baharu itu, syarat mengimbas kod QR MySejahtera untuk memasuki masjid dan surau, penggunaan sejadah peribadi dan penjarakan fizikal antara jemaah telah ditarik balik.

Di samping itu, semua orang tanpa mengira status vaksinasi mereka, kecuali mereka dalam kumpulan berisiko tinggi atau yang berada di bawah perintah pengawasan rumah (HSO), dibenarkan masuk ke masjid dan surau dan pemakaian topeng adalah wajib di masjid dan surau tetapi tidak. wajib di kawasan lapang atau di luar kawasan tersebut (masjid dan surau).

Khutbah Aidilfitri bertajuk ‘Kemenangan Menuju Keredhaan’ antara lain menyeru umat Islam di negara ini supaya mengawal diri dan melengkapkan vaksinasi termasuk dos penggalak dan vaksinasi untuk kanak-kanak bagi mengurangkan risiko jangkitan Covid-19 yang lebih teruk.

Baca Lagi | Agong, Raja Permaisuri menunaikan solat sunat Aidilfitri di Masjid Wilayah Persekutuan

Selain itu, umat Islam juga diseru untuk berganding bahu mempertingkatkan ukhuwah.

Sebelum berangkat, Al-Sultan Abdullah meluangkan masa untuk berbalas salam dengan para jemaah.

Perdana Menteri turut meluangkan masa bersama para jemaah.

Baginda keluar dari masjid kira-kira jam 9.15 pagi. Ia diikuti oleh Ismail Sabri dan anggota Kabinet serta timbalan menteri.

Read Previous

Arsenal mendahului Spurs dalam perlumbaan empat teratas

Read Next

Murid di Nabawan terpaksa ‘zip-line’ ke sekolah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.