Anwar? Dia tidak popular – Dr Mahathir

Former Prime Minister of Malaysia Tun Dr Mahathir Mohamad

Tun Dr Mahathir Mohamad mengatakan penolakannya untuk menyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai pilihan Pakatan Plus sebagai Perdana Menteri bukan disebabkan oleh ketidakpercayaan terhadap yang terakhir, tetapi masalah pragmatisme.

Menurut transkrip wawancara dengan Asia Times, Dr Mahathir menegaskan bahawa bekas timbalannya tidak dapat memperoleh cukup banyak sokongan dari kalangan parti-parti pembangkang untuk menimbulkan cabaran terhadap Perikatan Nasional.

“Ini bukan soal ketidakpercayaan. Ini mengenai mendapatkan sokongan orang. Walaupun Anwar dulu sangat popular, sekarang dia telah kehilangan sedikit sokongan.

“Saya percaya orang-orang ini tidak akan menyokong percubaan untuk membuat kemunculan semula oleh Pakatan Harapan jika dia dilantik sebagai perdana menteri,” kata Dr Mahathir.

Dia mengakui bahawa Anwar mendapat sokongan di antara parti-parti pembangkang tetapi berpendapat bahawa mereka yang menentang pemilihannya bersikeras mengenai hal ini. Inilah sebabnya mengapa dia harus menjadi pilihan persekutuan yang longgar untuk menjadi PM, walaupun ini hanya untuk jangka waktu sementara, dia mendakwa.

Wendy. V

Sebaran berita terkini hanya untuk anda!

View All Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *