Ali Hamsa berkata rakaman mesyuarat audit 1MDB ‘tidak beretika’ kerana tidak ada kebenaran yang diberikan

Bekas Ketua Setiausaha kerajaan, Tan Sri Ali Hamsa

Bekas Ketua Setiausaha kerajaan, Tan Sri Ali Hamsa menganggap tindakan tidak beretika oleh pegawai Jabatan Audit Negara (NAD) yang membuat rakaman pertemuan yang menyebabkan perubahan dalam laporan audit akhir 1Malaysia Development Berhad (1MDB), Mahkamah Tinggi mendengar hari ini.

Mesyuarat yang bersangkutan berlangsung pada 24 Februari 2016, di pejabat Ali dengan kapasiti rasminya, dan dihadiri oleh beberapa pegawai kanan kerajaan, termasuk Ketua Audit Negara ketika itu, Tan Sri Ambrin Buang, bersama dengan pegawainya, juga sebagai ketua eksekutif 1MDB ketika itu, Arul Kanda Kandasamy.

Ali memberi keterangan sebagai saksi pendakwaan keempat dalam mantan perdana menteri Datuk Seri Najib Razak dan perbicaraan bersama Arul Kanda kerana didakwa mengganggu laporan audit 1MDB 2016. Dalam pemeriksaan balas oleh peguam Najib, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah yang telah menanyainya dalam rakaman tersebut, Ali mengatakan bahawa dia terkejut bahawa seseorang telah merakam pertemuan itu tanpa pengetahuan sesiapa dan menganggap tindakan itu sebagai tidak etika.

Wendy. V

Sebaran berita terkini hanya untuk anda!

View All Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *